Обележавање Дана војних ветерана
04. децембар 2015.
 

Дан војних ветерана – 4. децембар обележен је по први пут у Институту за стратегијска истраживања. Прослави су присуствовали пензионисани припадници Института. Том приликом уручене су: сребрна медаља за ревносну службу потпуковнику у пензији Срђану Миленковићу и медаља за учешће у борбеним дејствима на територији СФРЈ потпуковници Светлани Јанковић.Учешће припадника Института за стратегијска истраживања у обележавању шест деценија Школе националне одбране: Корени, раскршћа и перспективе
11. новембар 2015.
 

Поводом шест деценија постојања Школе националне одбране, на Војној академији је 9. новембра одржан форум под називом "Корени, раскршћа и перспективе", током кога су на четири панела разматране актуелне безбедносне и војне теме.

Обраћајући се присутнима, ректор Универзитета одбране генерал-мајор Младен Вуруна истакао је да је реч о веома важном јубилеју и да са поносом може да се каже да је вишедеценијска историја високог војног образовања уграђена у темеље установе којом руководи.

Подсећајући на историјат Школе националне одбране, начелник Војне академије, генерал-мајор Горан Зековић истакао је да руководство те установе чува и негује традицију претходника, стремећи ка најузвишенијем циљу, школовању официрског кадра Министарства одбране и Војске Србије за најодговорније дужности у систему одбране.

Начелник Школе националне одбране, пуковник др Мирослав Талијан констатовао је да је школа неопходна институција у систему одбране, али и читавом образовном систему Републике Србије, превасходно због специфичне природе послова одбране.

Форум је наставио рад по панелима: Национала безбедност и одбрана у савременом геополитичком и геостратегијском окружењу, Војска Србије у подршци миру и безбедности у региону и свету, Потребна знања официра за решавање савремених безбедносних изазова, ризика и претњи и Великани српске војне мисли, развој ратне вештине и војног школства.

Проф.др Јованка Шарановић, директорка ИСИ учествовала је у раду панела који је био посвећен потребним знањима официра за решавање савремених безбедносних изазова, ризика и претњи где су, поред ње, учествовали генерал-мајор Горан Зековић, начелник ВА, генерал потпуковник Милосав Симовић, командант КоВ, проф.др Јан Марчек, пуковник у пензији и проф.др Младен Бајагић, вршилац дужности декана на КПА. Директорка Института давала је одговоре на два питања: прво, како ИСИ прати савремене научне трендове посебно у домену друштвено хуманистичког поља, односно наука одбране и друго, о различитим аспектима родне равноправности у систему одбране са посебним акцентом на увођење родне перспективе у наставне планове и програме високих војно-образовних институција у МО и ВС.

Др Милан Терзић  учествовао је у панелу Великани српске војне мисли, развој ратне вештине и војног школства где је учествовао и др Миле Бјелајац из Института за новију историју Србије, генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић, др Спасоје Мучибабић, генерал-мајор у пензији и проф. др Јоже Сивачек, пуковник у пензији. Др Терзић је говорио о практичној примени војне историје као исходишту знања у војном школству.

Другог дана одржан је научни скуп, под истоименим називом, у Дому гарде на Топчидеру где су представници Института за стратегијска истраживања проф.др Јованка Шарановић и проф.др Станислав Стојановић модерирали првим панелом Стратегија и војна стратегија у едукацији официра и руководилаца у систему безбедности и одбране у оквиру кога су изнели и коауторски чланак. На научном скупу излагали су и доц. др Дејан Вулетић и пуковник др Небојша Николић из ИСИ.

 Учешће представника Министарства одбране на осмом регионалном састанку представника/ца механизама родне равноправности земаља западног Балкана
04. новембар 2015.
 

На осмом регионалном састанку представника/ца механизама родне равноправности земаља западног Балкана, који је одржан 3. и 4. новембра 2015. године у Коњицу, Босна и Херцеговина, учествовале су четири представнице Министарства одбране и Војске Србије. Делегацију Министарства одбране и Војске Србије предводила је др Јованка Шарановић, директорка Института за стратегијска истраживања Сектора за политику одбране и овлашћено лице за обављање послова саветнице за родну равноправност министра одбране.

Ова активност је реализована у оквиру пројекта UNDP/SEESAC „Подршка интеграцији начела родне равноправности у реформу сектора безбедности на Западном Балкану“, у којем учествују министарства одбране Републике Србије, Републике Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Македоније.

Састанак су отворили госпођа Сезин Синаноглу, резидентна координаторка UN и резидентна представница UNDP/SEESAC у Босни и Херцеговини и господин Мухамед Смајић, секретар Министарства одбране Босне и Херцеговине.

Циљ регионалног састанка био је представљање активности имплементираних након претходног, седмог регионалног састанка у вези са укључивањем родне перспективе у министарства одбране и оружане снаге четири земље учеснице у пројекту, размена информација и искустава о интерним механизмима за подношење притужби у вези са родно заснованом дискриминацијом, сексуалним узнемиравањем и злостављањем, као и о досадашњим резултатима постојећих интерних механизама.Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player