Отворена Међународна научна конференција о ратној 1915. години
03. новембар 2015.
 

 У Дому Војске Србије данас је отворена тродневна Међународна научна конференција „Ратна година 1915 – The Great War in 1915“ коју су организовали Институт за стратегијска истраживања Министарства одбране Републике Србије и Војноисторијски институт и музеј из Беча.

Конференцију је отворио државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, а присутнима су се обратили и амбасадор Републике Аустрије у Београду његова екселенција др Јоханес Ајгнер, из Института за стратегијска истраживања др Милан Терзић и директор бечког Војноисторијског института пуковник др Марио Кристиан Ортнер.

Државни секретар Ђорђевић рекао је да Први светски рат с разлогом има епитет „велики“ рат – због броја страдалих и начина на који је вођен. Он је истакао да је најтежа година за Србију била управо 1915.

- У њој је погинуло, рањено и нестало више стотина хиљада људи. Ову годину обележио је и тифус, велика болест која је донела огроман број жртава. Стога Србија има обавезу према прецима да обележи сваку годину Великог рата и да управо на овој конференцији 1915. година буде обележена. Овакви скупови представљају идеалну прилику да се хладне главе и на рационалној основи, уз уважавање историјских чињеница, презентују и размене резултати истраживања, погледи и ставови историчара, како би се допринело бољем разумевању сложене ратне тематике, рекао је Ђорђевић нагласивши да тенденција сталних тензија које су потресале 19. и 20. век треба да буде и остане иза нас као део наше прошлости.

Према речима амбасадора Ајгнера, Конференција представља наставак добре сарадње српског и аустријског министарства одбране, на којој ће присутни историчари интерпретирати догађаје од пре 100 година.

- Када се организују овакви скупови неизоставне су емоције, али наш циљ је да како знамо и умемо елиминишемо такве емоције и да се бавимо само историјским чињеницама. Конференција ће, између осталог, омогућити да Аустрија и Србија, иако су у Великом рату биле на сасвим супротним странама, дођу до заједничког виђења ствари о том догађају светских размера, а такође могу постојати, већ позната, различита схватања, истакао је амбасадор Аустрије.

Терзић је напоменуо да је наука опште добро које нема граница, и да ће на конференцији своје погледе на стогодишњицу Првог светског рата представити 34 историчара из 14 земаља.

- Конференција је најбољи начин да различита предубеђења, предрасуде, идеологије и политизације склонимо са стране и да се посветимо научном поимању историјских догађаја од пре 100 година, рекао је Терзић.

На конференцији учествују цивилни и војни историчари из Србије, Аустрије, Русије, Немачке, Велике Британије, затим Италије, Мађарске, Хрватске, Бугарске, Словеније, Финске, Грчке, као и историчари из Словачке, Пољске и Туниса.

Циљ Конференције је да на основу најновијих истраживачких резултата осветли мање познате догађаје из 1915. године у Великом рату. Тематски су заступљени италијански, српски, западни и источни фронт те фронтови у Палестини и на Кавказу, дипломатски преговори око уласка Италије и Бугарске у рат, држање неутралних земаља по страни, живот у позадини фронта, национално питање, медијски рат.

Конференција је део државног програма обележавања стогодишњице Првог светског рата. Организацију су финансијски помогли Савезно министарство одбране и спорта Аустрије и Министарство одбране Републике Србије.Промоција монографије „Екстремизам под окриљем религије“ мајора др Милована Суботића, и студије „Стратегијско-безбедносни трендови у југоисточној Европи до 2020. године“ групе аутора, на 60-том Београдском сајму књига
01. новембар 2015.
 

Последењег дана 60. Београдског сајма књига, на штанду Медија центра „Одбрана“ представљене су књиге „Екстремизам под окриљем религије“ мајора др Милована Суботића, научног сарадника Института за стратегијска истраживања и „Стратегијско-безбедносни трендови у југоисточној Европи до 2020. године“ групе аутора Одељења за стратегијске анализе и безбедносне интеграције.

Бројним посетиоцима, како из академске, тако и из шире читалачке публике, осим аутора, обратили су се проф. др Станислав Стојановић, начелник Oдељења за стратегијске анализе и безбедносне интеграције у Институту за стратегијска истраживања, пуковник др Катарина Штрбац, директор Дирекције за Европске интеграције и управљање пројектима Министарства одбране, као и проф. др Божидар Форца.

 Учешће психолога ИСИ на стручном скупу психолога МО и ВС
27. октобар 2015.
 

У Анекс сали Дома Гарде у Топчидеру 27.10.2015. године реализован је стручни скуп психолога Министарства одбране и Војске Србије под називом “30 година рада психолога у јединицама војске” на коме су учествовале психолози-истраживачи Института за стратегијска истраживања мр Анита Ђорђевић и мр Татјана Вишацки.

После поздравне речи начелнице Одељења за развој психолошке делатности Наде Марковић, скуп је отворио државни секретар Министарства одбране Ненад Нерић. Од званичника министарства скупу су присутвовали и: помоћник министра за људске ресурсе Милош Јанковић, начелник Управе за кадрове Министарства одбране бригадни генерал – Лацковић Драгослав, начелник Одељења за морал и психологију Управе за људске ресурсе Ј-1 Генералштаба Војске Србије пуковник Мићић Мирољуб.

Стручни скуп је започео пленарним предавањем проф др Бориса Кордића са Факултета безбедности на тему: “Улога психолога у систему одбране и безбедности”.

Настављен је округлим столом под називом “Рад војних психолога – некад и сад”. Модератор округлог стола био је: Жарко Пинтарић психолог у 1. центру за обуку, учесници су били: Мирјана Лукић, психолог у Команди РВ и ПВО, Зоран Пешић психолог у Команди КОВ-а, Горан Кличковић психолог ВМА; Борко Обрадовић психолог јединице РВ и ПВО. Учесници су изложили своја прва искуства са војном средином и послом психолога у војсци. Почецима рада и неопходности психолога да оправдају и потврде мишљење о важности војне психологије у извршавању војних задатака. Времену стварања и мењања правилника који уређују рад и статус психолога. С тим у вези, исказана је потреба измене важећих Критеријума организацијске структуре команди, јединица и установа ВС (Критеријуми из 2006. год.) у делу уписивања занимања психолог (критеријуми важе за категорију запослених цивилна лица тј војни службеник у којој су у највећем проценту психолози) јер по постојећим психолози су разврстани у категорију референти опште специјалности. Предложена допуна Критеријума омогућила би професионалну видљивост психолога, статус и вредновање рада исказаног кроз елементе формацијских места. Округли сто је закључен предлогом да се установи награда за допринос психолошкој делатности, за изузетни рад психолога у МО и ВС која би се додељивала на годишњем нивоу, која би носила назив психолога Миодрага Лазића погинулог на територији КиМ током борбених дејстава НАТО алијансе 1999. године. (предлог је дан погибије 3.5.1999.год).     

Стручни скуп је настављен темом “Истраживања у војној психологији”. Модератор овог округлог стола је била мр Анита Ђорђевић психолог ИСИ, учеснице су биле: др Драгана Аларгић психолог Војнообавештајне агенције, мр Татјана Вишацки психолог ИСИ и Инес Миладиновић психолог Специјалне бригаде у Панчеву. Учеснице су говориле о својим почецима рада у војсци, потом својим интересовањима за научноистражоивачки рад и каријерно усмерење ка последипломским и докторским студијама у функцији места војног психолога у јединици и развоја војне психологије. мр Анита Ђорђевић презентовала је “30 година психолошког научно-истраживачког рада Института за стратегијска истраживања”, карактеристике пројеката и студија кроз време и потребе система одбране Републике Србије. мр Татјана Вишацки презентовала је могућности и домете научног рада у решавању практичних политика на тему родне равноправности. др Драгана Аларгић указала је на важност емпиријских истраживања у војсци на различитим нивоима (тактичком, оперативном и стратегијском) и са различитим циљевима, као и потреби усмеравања и развоја психолошких кадрова до највишег степена формалног образовања. Инес Миладиновић презентовала је истраживачки рад психолога тактичког и оперативног нивоа и указала на неопходност систематизације података и радних резултата психолога.

У наставку скупа одржана је Скупштина Секције војних психолога, коју је водила Мирјана Вељковић председница Извршног одбора секције. Психолози су информисани о изборима у Друштву психолога Србије (ДПС) и војним психолозима који су изабирани у радна тела ДПС. Усвојени су извештаји о раду секције и план рада за 2016. годину, као и одлука о формирању радне групе за обележавање 70 година војне психологије у Србији. За координатора радне групе изабрана је мр Анита Ђорђевић ИСИ, чланове радне групе: мр Ирена Селимбеговић (Инспекторат одбране), Верица Ђорђевић (Управа за људске ресурсе Ј- ГШ ВС), др Драгана Аларгић (ВОА), Дејан Вученић (Одељење за развој психолошке делатности).

Генерални закључци скупа указали су на потребу боље координације и увезаности психолога различитих организацијских нивоа, али и на увезаност психолога са руководећим војним кадром у функцији провере применљивости резултата рада психолога и важност професионалне и стручне повезаности психолога у војном систему, јачања професионалног статуса психолога, потребу интензивирања рада Секције војних психолога при Друштву психолога Србије, као и интензивирање стручних психолошких обука, 

 Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player