Отворена међународна конференција „Родна равноправност у систему одбране“
13. октобар 2015.
 

У Дому Војске Србије у Београду данас је отворена дводневна међународна конференција „Родна равноправност у систему одбране–достигнућа и перспективе“ у организацији Института за стратегијска истраживања и UNDP/SEESAC организације, са циљем размене искустава у области родне равноправности са страним земљама, али и да се обједине искуства домаћег цивилног и војног сектора.

Отварајући конференцију, директорка Института за стратегијска истраживања Јованка Шарановић нагласила је да се ове године обележава 15 година од примене Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација–Жене, мир и безбедност, која представља камен темељац међународне бриге за родну равноправност и права жена и девојчица у конфликтним и постконфликтним подручјима.

– Усвајањем Националног акционог плана Србија се обавезала да ће се посветити родној равноправности, посебно у сектору безбедности, који је одувек словио за типично мушки, рекла је Шарановићка истичући да данас Министараство одбране и Војска Србије представљају лидере у институционализацији и примени активних мера за успостављање и унапређење родне равноправности и положаја жена у сектору безбедности. Она је, такође, подсетила да је Министарство одбране међу првима установило Аналитичку групу, именовало родну саветницу министра одбране и активирало механизам „особе од поверења“.

Она је нагласила да су данас женама и девојкама у војсци доступни сви нивои школовања, усавршавања и обуке, поткрепивши то чињеницама да сада девојке чине 20 процената кадета на Војној академији, као и да се од прошле године у Војној гимназији школују и девојчице.

На отварању конференције говорила је и повереница за заштиту равноправносту Бранкица Јанковић, која је истакла да Србија бележи велики напредак на том пољу, нарочито у сектору безбедности који се донедавно сматрао стриктно мушком средином.

– У пракси се показало да је адекватно образовање најбољи пут за достизање свих циљева, међу којима је и Уставом и законима гарантована родна равноправност. Наиме, пре месец дана имали смо прилику да се уверимо у то, када су, први пут у војном школству, три најбоља кадета на Војној кадемији биле кадеткиње, рекла је повереница честитајући Министарству одбрне „што су свима показали како изгледа непристрасно оцењивање“. Она је истакла да је Србија тиме показала да може да, упркос тешкоћама са којима се суочава, буде земља равноправних грађанки и грађана.

Према њеним речима, у Министарству одбране и Војсци Србије последњих година предузимају се значајане мере како би се отклониле баријере за веће учешће жена у сектору безбедности, о чему најбоље сведочи њихова већа процентуална заступљеност и проширивање подручја њиховог радног ангажовања. Јанковићева је сарадњу са Министарством одбране оценила као изузетно добру, нагласивши да је до сада Министарству одбране упућено седам препорука које су у потпуности имплементиране.

Међу говорницама на отварању била је и стална координаторика УН и стална представница Програма УН за развој Ирена Војачкова-Солорано која је истакла да SEESAC организација и програм УН за развој имају дугу сарадњу са оружаним снагама многих земаља, међу којима је и Србија, која бележи евидентан напредак у области родне равноправности.

–Ове године, генерално гледано Уједињене нације су на прекретници и за нас ће од следеће године много тога бити другачије, јер смо за наредни период припремили врло амбициозан одрживи развој и циљеве за све чланице, рекла је Солорано истичући да су конференције кључне у промоцији жељених циљева. Она је нагласила да су девојке које су се усудиле да међу првима уђу у систем безбедности и пробију лед храбре и амбициозне и изразила уверење да ће и у будућности бити таквих жена. Она је подсетила да се промене у друштву дешавају брзо и да је неопходно одржати корак с њима, а то подразумева и већу заступљеност жена у систему безбедности.

Овогодишња међународна конференција окупила је више од 40 учесника и експерата из система безбедности, са домаћих и страних универзитета и из међународних организација. Осим њих, дводневно предавање осмишљено кроз шест различитих панела, пратиће и страни војни представници као и припадници Министарства одбране и Војске Србије.

Реч је о трећој по реду конференцији посвећеној родном аспекту у систему одбране коју Институт за стратегијска истраживања у сарадњи са стратешким партнерима. Прва, „Жене у војсци“ организована је у сарадњи са мисијом ОЕБС у Републици Србији 2006, а као њен конкретан бенефит следеће године су први пут уписане и девојке на Војну академују. Друга, „жене у сектору безбедности–регионалана перспектива“ одржана је уз финансијску подршку МО Краљевине Норвешке 2010, након чега је у Србији почела имплементација првог Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација – Жене, мир и безбедност. Након ове, треће по реду конференције на којој ће се презентовати достигнућа и перспективе, на ред долази евалуација, ревизија садашњег НАП-а и дефинисање конкретних корака за будућност.Промоција Зборника докумената „Информбиро и Југословенска (народна) армија“
30. септембар 2015.
 

У Дому Војске Србије 30. септембра 2015. одржана је промоција Зборника докумената 'Информбиро и Југословенска (народна) армија'. Аутори зборника докумената, чији је издавач Јавно предузеће 'Службени гласник', су Милан Терзић, Михајло Басара и Дмитар Тасић. На промоцији су о садржини и значају дела говорили проф. др Љубодраг Димић, дописни члан САНУ, проф др Милан Ристовић, Гордана Милосављевић Стојановић, уредник као и аутори: др Милан Терзић и др Михајло Басара.

У књизи Информбиро и ЈНА сабрано је 156 оригиналних докумената којима предходи драгоцен студијски увод у коме аутори указују на кључне тачке југословенског сукоба са земљама ИБ и подробније представљају значај докумената олакшавајући тиме њихово праћење.

 Посета делегације Војног центра за стратегијске студије Министарства одбране Италије Институту за стратегијска истраживања
03. септембар 2015.
 

На основу Плана билатералне војне сарадње, делегација Војног центра за стратегијске студије Министарства одбране Републике Италије била је у посети Институту за стратегијска истраживања од 02. до 04. септембра 2015. године. Италијанску делегацију је предводио генерал-мајор Никола Ђелао (Nicola Gelao), директор Војног центра за стратегијске студије, а у активностима је учествовао и изасланик одбране Републике Италије у Београду пуковник Паоло Папалардо (Paolo Pappalardo). Циљ посете био је сагледавање достигнућа и блискост истраживачког интереса, као и могућности за успостављање научно-истраживачке сарадње.

Постигнута је сагласност да постоји обострани интерес за успостављање сарадње на билатералном плану. Покренута је процедура за усаглашавање техничког споразума о сарадњи Војног центра за стратегијске студије и Института за стратегијска истраживања. Као најважније области сарадње истакнуте су: учешће у научноистраживачким пројектима, организација научних и стручних скупова, организација студијских посета, објављивање и размена научно-истраживачких публикација као и подстицање других видова сарадње од интереса за обе институције.

 Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player