Састанак представника Одсека за психологију, Филозофског факултета у Новом Саду и Института за стратегијска истраживања
26. јуни 2015.
 

На основу Плана билатералне војне сарадње, делегација Војног центра за стратегијске студије Министарства одбране Републике Италије била је у посети Институту за стратегијска истраживања од 02. до 04. септембра 2015. године. Италијанску делегацију је предводио генерал-мајор Никола Ђелао (Nicola Gelao), директор Војног центра за стратегијске студије, а у активностима је учествовао и изасланик одбране Републике Италије у Београду пуковник Паоло Папалардо (Paolo Pappalardo). Циљ посете био је сагледавање достигнућа и блискост истраживачког интереса, као и могућности за успостављање научно-истраживачке сарадње.

Постигнута је сагласност да постоји обострани интерес за успостављање сарадње на билатералном плану. Покренута је процедура за усаглашавање техничког споразума о сарадњи Војног центра за стратегијске студије и Института за стратегијска истраживања. Као најважније области сарадње истакнуте су: учешће у научноистраживачким пројектима, организација научних и стручних скупова, организација студијских посета, објављивање и размена научно-истраживачких публикација као и подстицање других видова сарадње од интереса за обе институције.

 Посета Нордијском центру за род у војним операцијама и учешће на трећем регионалном састанку инструктора/ки за родну равноправност у МО и ОС земаља Западног Балкана
23. јуни 2015.
 

Девет инструктора/ки за родну равноправност у МО и ВС – чланова/ица Регионалне мреже инструктора/ки у МО и ОС на Западном Балкану, у организацији Канцеларије UNDP/SEESAC, реализовало је студијску посету Нордијском центру за род у војним операцијама (NCGM), у К. Шведској (Стокхолм), у периоду од 22. до 24. јуна 2015. године. За време ове посете одржан је и трећи регионални састанак инструктора/ки за родну равноправност. Активност је реализована у оквиру пројекта: Јачање регионалне сарадње у области увођења родне перспективе у реформу сектора безбедности на Западном Балкану, који заједнички имплементирају UNDP/SEESAC и министарства одбране и оружaне снаге Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Македоније.

Координатори/ке инструктора/ки износили су податке о броју спроведених обука, циљним групама, темама и семинарима, о начину развоја курикулума, изазовима у организацији и спровођењу обука, о системима подршке, најчешће постављеним питањима, конкретним и директним резултатима спроведних обука, целокупном постигнућу и ефектима регионалне мреже.

Војни службеник мр Татјана Вишацки, из Института за стратегијска истраживања, презентовала је рад инструктора/ки из МО и ВС, истичући податак да у МО и ВС има 15 инструктора/ки за родну равноправност који су у периоду од јануара 2015. године одржали предавања, у оквиру семинара или као појединачне лекције, за 749 припадника/ца система одбране. Истакнуто је да је потреба за имплементацијом родне перспективе у програме едукација и обука препозната и дефинисана Националним акционим планом за имплементацију Резолуције 1325 СБ УН у Р. Србији и да је садржана у директивама и инструкцијама за обуку. Објашњен је начин на који инструктори/ке имплементирају родну перспективу, не само кроз обуке које реализују већ и кроз своје свакодневне задатке.

Представљањем реализованих активности као и учешћем и планирањем заједничких активности инструктора/ки за родну равноправност у МО и ОС земаља Западног Балкана, на јединствен начин, доприноси се јачању ове регионалне сарадње.

 Презентовање научно-истраживачке и издавачке делатности ИСИ поводом доделе годишњих награда за најбоље научне радове у систему одбране, 8. јун 2015. године
08. јуни 2015.
 

И ове, као и претходних неколико година, у циљу афирмације научноистраживачког рада и стимулисања научних радника у систему одбране, Министарство одбране је наградило најбољи научноистраживачки пројекат, докторску дисертацију, као и најбољи чланак у војностручном часопису „Војно дело“, за 2014. годину. Тим поводом, на свечаности у Дому војске, похвалнице награђенима уручио је министар одбране, Братислав Гашић.

Овом приликом, одржана је изложба посвећена презентацији резултата рада научно-истраживачких установа које се налазе у систему одбране. На штанду Института за стратегијска истраживања посетиоци су могли да се упознају са научно-истраживачким активностима Института, научно–издавачком делатношћу и пројектима које је Институт сам, или у сарадњи са другим институцијама из земље и иностранства реализовао.

Штанд су обишли заменик начелника Генералштаба, генерал-потпуковник Јовица Драганић, начелник Управе за организацију, генерал-мајор Слађан Ђорђевић и бригадни генерал Слободан Јоксимовић, начелник Управе за стратегијско планирање, које је директорка Института, др Јованка Шарановић укратко упознала са резултатима рада припадника Института у претходном периоду.

 Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player