Потписан Споразум о научној сарадњи између Института за стратегијска истраживања и Института за међународну политику и привреду
04. јуни 2015.
 

Споразум о научној сарадњи између Института за стратегијска истраживања и Института за међународну политику и привреду потписан је у четвртак, 04. 06. 2015. године. Споразум су потписали проф. др Јованка Шарановић, директорка Института за стратегијска истраживања и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, чиме су потписници споразума формализовали већ постојећу дугогодишњу сарадњу. Као најважније области сарадње истакнуте су: учешће у научноистраживачким пројектима, организација научних и стручних скупова, објављивање и размена библиотечког и информационо-документационог материјала као и подстицање других видова сарадње од интереса за обе институције.Посета студената Факултета безбедности, 25. мај 2015. године
25. мај 2015.
 

Институт за стратегијска истраживања је и ове, као и претходних година, био домаћин посете студената завршне године и професора Факултета безбедности Универзитета у Београду. Посета је реализована дана 25. маја 2015. године. У непосредном разговору са представницима Института, студенти су се упознали са организационом структуром, надлежностима, задацима и начином функционисања Института за стратегијска истраживања и Војног архива.

У пратњи 14 студенткиња и студената био је и њихов професор Зоран Јефтић. Студенте и професоре је дочекала директорка Института, др Јованка Шарановић са колегијумом. Након садржајних презентација, уследио је разговор са студентима.

 Седми регионални састанак представника механизама за родну равноправност земаља Западног Балкана, Врдник, 19-20. мај 2015. године.
20. мај 2015.
 

Др Јованка Шарановић, директорка Института за стратегијска истраживања и родна саветница министра одбране учествовала је на седмом регионалном састанку представника/ца механизма за родну равноправност земаља Западног Балкана. Састанак је организован у оквиру пројекта „Подршка интеграцији начела родне равноправности у реформу сектора безбедности на Западном Балкану“, уз подршку UNDP / SEESAC.

Састанак су отворили господин Зоран Ђорђевић, државни секретар у МО Републике Србије, госпођа Стелиана Недера, заменица сталне представнице UNDP у Србији и пуковник Торе Андерсон, војни аташе МО Краљевине Норвешке у Републици Србији.

Циљ седмог регионалног састанка био је: представљање активности имплементираних између два регионална састанка у вези са укључивањем родне перспективе у системе одбране и оружане снаге четири земље учеснице у пројекту (Република Македонија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Република Србија; дискусија о практичним изазовима и решењима у вези са интеграцијом жена у војску/оружане снаге (привлачење, селекција, обука, задржавање, професионални развој); планирање следеће фазе (Фаза II) регионалног пројекта 'Јачање регионалне сарадње у области интеграције родне перспективе у реформу сектора безбедности на Западном Балкану'.

Поред директорке Института за стратегијска истраживања, у делегацији МО и ВС били су начелник одељења Управе за стратегијско планирање МО, пуковник Драган Татомир, пуковник др Снежана Васић, начелница одељења Управе за обавезе одбране МО и Саша Мијић из Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије.

 Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player