Учешће директорке ИСИ на конференцији “Резолуција 1325: женско лице мира и безбедности“, 11. мај, 2015.
11. мај 2015.
 

Директорка Института за стратегијска истраживања и родна саветнице министра одбране 11. маја 2015. године учествовала је, као један од панелиста, на конференцији под називом: “Резолуција 1325: женско лице мира и безбедности“ чији је покровитељ и домаћин била Скупштина Аутономне покрајине Војводине.

Конференцијом је у покрајинској Скупштини обележена петнаестогодишњица од усвајања прве резолуције Савета безбедности Уједињених нација која се бави улогом жена у решавању сукоба и изградњи мира, као и последицама које ратни сукоби остављају на живот жена.

Један од основних циљева скупа био је да се јавност упозна са значајем Резолуције Савета безбедности УН 1325 у изградњи безбедне и сигурне заједнице и са мерама за унапређење улоге жена у процесима изградње, консолидације и одржавања мира и безбедности, као и са мерама за интеграцију родне перспективе у политике националне безбедности.

Представљена су искуства надлежних државних институција и органа у спровођењу Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 и активности у оквиру партнерства између Србије и НАТО-а, и сарадње у НАТО програму: “Жене, мир, безбедност.

Уз заједничку поруку да је потребно обезбедити значјаније узчешће жена у сектору безбедности, о наведеним темама на данашњој конференцији су разговарали представници Народне скупштине Републике Србије, Скупштине АП Војводине, министарстава одбране и унутрашњих послова, представници Покрајинског заштитника грађана–омбудсмана, локалних самоуправа и представници механизама за родну равноправност са различитих нивоа власти, стручна и заинтересована јавност. Скуп је подржан од стране НАТО Одељења за јавну дипломатију.

 Честитка министра одбране поводом Дана Института за стратегијска истраживања, 10. мај 2015. године
10. мај 2015.
 

Настављајући традицију Института ратне вештине и Војноисторијског института дугу готово век и по, уједно дајете велики допринос развоју научноистраживачког, историографског и архивског рада, али и афирмацији Министарства одбране и Војске Србије у целини.

У уверењу да ће пред вама и у наредном периоду бити успешни резултати и да ћете својим стручним и научним радом непрекидно обогаћивати националну свест о нама и свету у коме живимо, свим припадницима Института за стратегијска истраживања упућујем срдачне честитке поводом 10. маја - Дана Института.

 Обележен Дан Института за стратегијска истраживања
08. мај 2015.
 

Институт за стратегијска истраживања обележио је данас свој Дан (10. мај) и 31. годину од формирања прве установе под тим именом. Честитке поводом Дана Института упутили су министар одбране, Братислав Гашић, начелник Генералштаба, генерал Љубиша Диковић и други.

У данашњем саставу, ИСИ постоји од 2006. године, када је дотадашњи Институт ратне вештине преименован у Институт за стратегијска истраживања, а у његов састав улазе и део расформираног Војноисторијског института (као одељење за војну историју) и Војни архив. Посматрајући традицију изучавања војне историје, коју баштини преко свог војноисторијског одељења и Војног архива, ИСИ чува традицију дугу 138 година.

Дан Института обележен је радно, у просторијама Института, а поред запослених, обележавању је, испред Сектора за политику одбране, присуствовао и бригадни генерал Слободан Јоксимовић, начелник Управе за стратегијско планирање.

Обраћајући се припадницима Института, директорка др Јованка Шарановић је истакла да је ИСИ једини истраживачки институт у пољу друштвено-хуманистичких наука у систему одбране. Од посебног значаја је Одлука о акредитацији Института при Министарству просвете, науке и технолошког развоја у марту ове године, чиме је Институт постао пуноправни члан научне заједнице Републике Србије. ИСИ је тако добио потврду свог научноистраживачког потенцијала и створио предуслове за дубљу и свестранију сарадњу са другим научноистраживачким институцијама у земљи и иностранству.

У наредном периоду, Институт ће настојати да развија своје научноистраживачке капацитете, а тежиште рада ће бити научноистраживачки пројекти од значаја за систем одбране, као и партиципација у пројектима Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Обележавање Дана је била прилика да се појединим припадницима уруче награде за постигнуте резултате у раду.

 Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player