Учешће директорке Института за стратегијска истраживања на Међународној научној конференцији Жене у спорту, одржаној у Аранђеловцу, 8. марта 2015. године
08. март 2015.
 

Прву међународну научну конференцију „Жене у спорту“, која се одржала 8. марта 2015. године у хотелу „Извор“ у Аранђеловцу, партнерски су организовали Факултет за спорт Универзитета „Унион - Никола Тесла“, Спортски савез Србије и Савез за школски спорт Србије уз подршку општине Аранђеловац. На конференцији је учешће узело више од 100 спортских, универзитетских и научних радника из региона.


У складу са Стратегијом развоја спорта за период 2014-2018. и Акционим планом за њено спровођење, које је Влада Републике Србије, на предлог Министарства омладине и спорта усвојила, дефинисан је и циљ конференције - размена знања, искустава и информација значајних за решавање теоријских и практичних питања учешћа жена у спорту, са посебним освртом на спорт у Републици Србији. Конференција је, такође, имала за циљ да укаже на актуелне проблеме и специфичности женског спорта те да понуди решења и предложи активности за његов даљи напредак и развој.


Тематске целине које су биле заступљене на конференцији покривале су следеће области: друштвено-економски и социолошко-психолошки контекст места и улоге жене у спорту; положај жена у спорту посебних друштвених група (Војска, полиција...); стратегија интеграције жена у спорту у односу на Стратегију развоја спорта за период 2014-2018; законска регулатива са аспекта позиције жена у спорту; позиција, могућности и изазови учешћа жена у спорту у Србији (жене у спортским медијима, на пословима менаџмента, жене спотисткиње, жене тренери/судије); специфичности рада жена у спорту особа са инвалидитетом и посебним потребама; едукација кадрова са аспекта рада жена у спорту.


Испред Министарства одбране учешће на конференцији узеле су др Јованка Шарановић, директорка Института за стратегијска истраживања и родна саветница министра одбране и др Биљана Стојковић из Управе за стратегијско планирање. Поред учешћа у првој сесији, као један од предавача са темом „Утицај физичких способности жена на њихово ангажовање у војсци“, др Јованка Шарановић учествовала је и у промоцији књиге „Жене и спорт“ проф.др Милке Ђукић са Факултета за спорт, Универзитета „Унион-Никола Тесла“ из Београда, као један од рецензената. Војни службеник др Биљана Стојковић излагала је са темом „Аикидо-вештина (само)одбране жена од насиља“.


У склопу Конференције презентован је и већи број оригиналних ауторских радова из различитих државних установа, образовно-научних институција и спортских организација у Србији, којима је предметна тематика комплексно обухваћена, из више научних и стручних углова. Пријављени радови, који су прошли стручну рецензију, биће објављени у Зборнику радова који ће се издати у штампаном и e-формату.


Јединствени закључак Конференције је да жене морају имати равноправан третман у систему спорта Републике Србије, како је и предвиђено у Стратегији развоја спорта за период 2014.- 2018. и Акцоним планом за њено спровођење, уз широку друштвену и медијску подршку.

 АКРЕДИТОВАН ИНСТИТУТ ЗА СТРАТЕГИЈСКА ИСТРАЖИВАЊА
25. фебруар 2015.
 

Институт за стратегијска истраживања, као научноистраживачка организација у саставу Сектора за политику одбране Министарства одбране Републике Србије, испунио је све услове и академске стандарде за акредитацију као научни институт у пољима друштвених и хуманистичких наука.

Одбор за акредитацију научноистраживачких организација, као надлежно тело Министарства просвете, науке и технолошког развоја, донео је позитивну одлуку о акредитацији Института за стратегијска истраживања у фебруару 2015.године.

Одлука о акредитацији је круна вишегодишњих настојања припадника Института за стратегијска истраживања да у потпуности испуне академске стандарде Републике Србије за институционално бављење научном делатношћу. Акредитацијом Института, систем одбране добија академски верификоване капацитете за развој научне делатности у пољу друштевених и хуманистичких наука за потребе Војске Србије и Министарства одбране.

И поред скромне организацијске величине, Институт је успео да обезбеди квалификовано кадровско језгро од десет истраживача са научним и наставним звањима и пет истраживача у истраживачком звању, што је било нужно за процес акредитације. Чином акредитације, Институт је створио предуслове за дубљу сарадњу са осталим научним институцијама у земљи, учешће у пројектима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а пре свега су створени услови за квалитетнију научну подршку специфичним потребама система одбране Републике Србије.

 Додела сертификата полазницима Лидерског курса
06. фебруар 2015.
 

У организацији Одељења за развој психолошке делатности Сектора за људске ресурсе, дана 6. фебруара 2015. године, додељена су уверења полазницима „Лидерског курса - развој вештина руковођења“, који су успешно похађали обуку од септембра до децембра 2014. године.

Институт за стратегијска истраживања на поменутом курсу, представљали су пп мр Светлана Јанковић, начелница Групе за оперативно-планске послове и мј др Милован Суботић, руководилац пројекта у Одељењу за стратегијске анализе и безбедносне интеграције.

 Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player