Реализован међународни научни скуп „Топлички устанак – 100 година касније“
25. фебруар 2017.
 

У оквиру 100-годишњице Великог рата Министарство одбране је наставило са обележавањем значајних јубилеја из тог периода. Тако су Институт за стратегијска истраживања Министарства одбране Републике Србије, Народни музеј Топлице и Историјски архив Топлице, уз финансијску помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије организовали у Прокупљу, 24. и 25. фебруара 2017. године, Међународни научни скуп „Топлички устанак – 100 година касније“. На скупу је учествовало 35 историчара који су поднели 29 саопштења. Реч је о историчарима из Србије, Руске федерације, Републике Српске, Бугарске, Велике Британије и САД. Др Милан Терзић из Института за стратегијска истраживања поднепо је саопштење: „Мисија Василије Трбића“. У плану је објављивање зборника радова са овог научног скупа. ОБАВЕШТЕЊЕ – Увид јавности о испуњености услова за избор у звање научни сарадник за потпуковника др Далибора Денду
22. фебруар 2017.
 

Обавештавамо вас да je Извештај о испуњености услова за избор у звање научни сарадник за потпуковника др Далибора Денду стављен на увид јавности и да је доступан у библиотеци Института за стратегијска истраживања, ул. Незнаног јунака 38, 11000 Београд, где се може погледати сваким радним даном у периоду од 23.02. до 23.03.2017. године, од 07.30 до 15.30 часова.
Обележен Дан Института за стратегијска истраживања и Војног архива
06. фебруар 2017.
 

Дан Института за стратегијска истраживања и Војног архива, 5. фебруар, данас је свечано обележен у Касарни Бањица 2 у Београду. 


Свечаности су присуствовали државни секретар Ненад Нерић, в.д. секретара Министарства одбране пуковник Небојша Николић, начелник Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Душан Стојановић, бригадни генерал Предраг Бандић, капетан бојног брода Милан Коњиковац, пуковник Стевица Карапанџин, као и многобројне колеге, пријатељи и представници академске јавности.

Честитајући празник припадницима две институције, државни секретар Ненад Нерић истакао је да развој научноистраживачке делатности данас представља суштину одрживог развоја и напретка и чини неизоставни елемент промишљања државне политике модерног доба. 


– Својим истраживањима у области војне организације, менаџмента, организационих наука, образовања, војне психологије и историје, као и архивистичком делатношћу на очувању историјске грађе, Институт за стратегијска истраживања даје печат јачању одбрамбених капацитета Републике Србије - рекао је Нерић и додао да је разграната и плодотворна научна сарадња са домаћим и страним партнерима, учинила да, не само институт за стратегијска истраживања, већ и цео систем одбране, буде цењен партнер на међународном плану.

Нерић је подсетио да се визија развоја научноистраживачке делатности у Министарству одбране и Војсци Србије темељи на важним принципима који су дефинисани стратегијским документима и ту споменуо препознавање науке као стратешке вредности за развој система одбране, одговорност истраживача за достизање и одржавање стандарда као и праћење и примену савремених метода и развој и унапређење научноистраживачке сарадње са академских институцијама у земљи и иностранству. 

Говорећи о најзначајнијим резултатима у претходном периоду, директорка Института за стратегијска истраживања др Јованка Шарановић, поменула је низ значајних интердисциплинарних пројеката, који су завршени или је њихова реализација у току, међу којима су „Асиметричне форме угрожавања безбедности“, „Активна резерва“, као и пројекат „Родни аспект у војној професији“.


– Током године за нама, са сарадницима смо организовали четири веома посећене, по општој оцени, успешне конференције, са високим званицама и компетентним гостима, са којих смо штампали зборнике са научним радовима, а важно је споменути и низ индивидуалних издања наших истраживача и анализа за потребе доносилаца одлука у систему - рекла је др Јованка Шарановић и додала да у најзначајније моменте који следе треба уврстити организационе промене након којих ће Институт бити део Универзитета одбране, али и активности припреме за процес реакредитације.

Директорка Института за стратегијска истраживања је говорила и о најзначајнијим резултатима Војног архива, који је прошле године обележио 140 година постојања, и том приликом, између осталог споменула низ партнерских пројеката и обнову рада дигиталне читаонице, а напоменула је да је у пројекту пописа војних жртава Првог светског рата до сада пописано 250 хиљада имена. 

Поводом Дана Института за стратегијска истраживања и Војног архива, др Јованка Шарановић и помоћник директора Војног архива, потпуковник Душко Милојевић, због успешне сарадње, уручили су захвалнице научној сарадници др Јасминки Симић, као и директорима Института за међународну политику и привреду, Историјског архива града Пожаревца и Међуопштинског историјског архива у Чачку. 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player