Награда за филм „Србија и Браничево у Великом рату 1914-1918“
18. новембар 2014.
 

На 11. Међународном фестивалу војно-патриотског филма „Сергеј Бондарчук – Волколамски рубеж“ у подмосковском граду Волколамску, у категорији документарног програма, филм „Србија и Браничево у Великом рату 1914-1918“ добио је награду Организационог комитета фестивала за режију. Фестивал је одржан од 14. до 18. новембра, а учествовали су и филмови из Русије, Немачке, САД, Финске, Кине, Ирана и других земаља.


Филм „Србија и Браничево у Великом рату 1914-1918“ је рађен у сарадњи Историјског архива Пожаревац и Војног архива. Филм је до сада видело преко 3.000 гледалаца и већ је доживео промоцију у више места наше земље. Наредне пројекције биће у Београду 28. новембра, у Сомбору 12. децембра, у Херцег Новом (Црна Гора) у првој половини децембра и у Бања Луци (Република Српска) 23. децембра 2014. године.

 Потпуковник доц. др Дејан Вулетић, Руководилац сложеног пројекта у Институту за стратегијска истраживања, на 'Конференцији о сајбер безбедности и заштити података о личности'
31. октобар 2014.
 

Потпуковник доц. др Дејан Вулетић, Руководилац сложеног пројекта у Институту за стратегијска истраживања, учествовао је на 'Конференцији о сајбер безбедности и заштити података о личности' у организацији Центра за безбедносну сарадњу – RACVIAC, Америчког Универзитета у Босни и Херцеговини и Војне академије 'Генерал Михајло Апостолоски' из Скопља. Конференција је одржана 29. и 30. октобра 2014. године у Сарајеву.


Циљ наведене конференције био је размена информација, знања и мишљења у погледу заштите података о личности. Сагледани су кључни актери, законска регулатива и проблеми по питању заштите података о личности у земљама југоисточне Европе. Конференцијом и сличним активностима обезбеђује се боље разумевање и сарадња у земљама југоисточне Европе, побољшава заштита података о личности на националном и регионалном плану и подиже ниво безбедности у сајбер простору.

 Учешће на Конфренцији у Центру за безбедносну сарадњу, 21-23. октобра 2014. године
23. октобар 2014.
 

Конференција под називом: „Једнаке могућности: Имплементација Резолуције СБ УН 1325 и сродних резолуција – Разлике између прокламованог и оствареног“, одржана је у периоду од 21. до 23. oктобра 2014. године у Центру за безбедносну сарадњу - RACVIAC, Ракитје, Република Хрватска. Конференција је организована у сарадњи са Министарством за људска права и избјеглице – Агенцијом за родну равноправност Босне и Херцеговине.

Главни циљ конференције био је да се идентификују потенцијални несклади између оног што је планирано Националним акционим плановима и оног што је остварено у земљама региона, учесницама Центра за безбедносну сарадњу (земље учеснице су: Босна и Херцеговина, Македонија, Хрватска, Словенија, Албанија, Црна Гора и Србија).

На конференцији, представница Министарства одбране и Војске Србије била је мр вс Татјана Вишацки, психолошкиња у Институту за стратегијска истраживања и чланица Аналитичке групе за примену Резолуције 1325 СБ УН – Жене, мир и безбедност. Кроз пет сесија, Татјана Вишацки је представила основне циљеве Националног акционог плана и поступак његове израде, рад успостављених институционалних тела и механизама за родну равноправност, мере и активности које се предузимају у циљу привлачења већег броја жена у систему одбране, процентуалну заступљеност жена у МО и ВС као и активности које се спроводе у оквиру регионалне сарадње.

На крају дводневне Конференције, изведен је закључак о тренутном статусу земаља у односу на њихова постигнућа везано за имплементацију Резолуције и постигнут договор о могућим начинима оснаживања и унапређења процеса имплементације кроз активности регионалне мреже земаља учесница Центра за безбедносну сарадњу.

 Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player