Посета делегације Историјског музеја холокауста „Јад Вашем“ из Израела Војном архиву
24. јануар 2017.
 

Делегација Историјског музеја холокауста „Јад Вашем“ из Израела у саставу Сара Пећанац, директорка Одељења за конзервацију и дигитализацију и Маша Јонин, шеф Одсека за архивску набавку, посетила је Војни архив у периоду од 23. до 26. Јануара 2017. године, ради разговора о имплементацији међународног споразума склопљеног у јануару 2016. године.


Директорка Института за стратегијска истраживања, др Јованка Шарановић, је заједно са припадницима Војног архива и члановима делегације Историјског музеја холокауста "Јад Вашем", дана 24.01.2017. године, у просторијама Војног архива, одржала иницијални састанак на коме су започети разговори о имплементацији међународног споразума две институције. Разговорима су присуствовали госпођа Алона Фишер Кам, амбасадорка Израела у Републици Србији и пуковник Харел Тагар, изасланик одбране Израела у  Риму, са акредитивима за Србију. Директорка Шарановић је упознала делегацију Израела са радом и пројектима ИСИ и Војног архива и предложила проширење сарадње са поља архивистике на поље научне делатности. Током иницијалног разговора прецизирани су детаљи имплементације споразума.


Директорка Института др Јованка Шарановић, помоћник директора Војног архива, потпуковник Душко Милојевић и припадници Војног архива присуствовали су 24.01.2017. године  свечаној вечери у Резиденцији амбасаде Израела. Њена екселенција амбасадорка Израела Алона Фишер Кам, захвалила се представницима Министарства одбране на започетој сарадњи и изнела позитивне утиске о посети Војном архиву. Госпођа Сара Пећанац обавестила је присутне о аспектима сарадње две институције и изнела наду у успешну имплементацију споразума.Промоција књиге потпуковника др Миљана Милкића - „Верска служба у српској војсци у Првом светском рату”
05. децембар 2016.
 

У Дому Војске Србије у Београду 5. децембра 2016. године промовисана је књига „Верска служба у српској војсци у Првом светском рату” потпуковника др Миљана Милкића, научног сарадника у Институту за стратегијска истраживања.


Како је истакао директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин, реч је о још једном делу у опусу издавачке делатности те куће у оквиру обележавања јубилеја стогодишњице од почетка Великог рата, а које баца ново светло на мање познате детаље војничке традиције ратника са ових простора. Када смо се припремали за враћање верске службе у Војску Србије, потпуковник Милкић био нам је драгоцен сарадник. Он је претраживао архиве и из њих извлачио до тада потпуно заборављене податке о овој служби. Једна од ствари која је одржала српског војника у време Првог светског рата била је управо његова вера – истакао је пуковник Карапанџин.


Уредница књиге Мирјане Сандић рекла је да је књига настала као резултат дугогодишњег истраживачког рада потпуковника Милкића, у коме је у првом делу представљен начин организовања верске службе у периоду Првог светског рата, а други део је посвећен ратним биографијама 248 свештеника који су били на служби у српској војсци у периоду од 1914. до 1918. године. Према њеним речима, улога војних свештеника у Првом светском рату била је већа од прописане јер је војска била ван граница Србије, па је подизање морала било и нарочито важно.


Рецензент књиге, др Милић Милићевић, научни сарадник у Историјском институту, указао је на научни значај књиге и навео да ово дело издваја персонализовани приступ историји, чиме се разбијају наративни клишеи који су били заступљени у делима војне тематике.


Рецензент др Данило Шаренац, научни сарадник у Институту за савремену историју, истакао је да се књига која је данас промовисана у домену домета научне мисли у многоме разликује од многих издања која су посвећена јубилеју стогодишњице Великог рата, а у овом случају се још једном показало да су историчар и војник добитна комбинација када је реч о истраживању тако специфичних сегмената наше историје.


Историчар др Александар Животић, доцент на Филозофском факултету у Београду и још један од рецензената књиге, посебно је указао на значај који дело потпуковника Милкића има у нашој историографији, јер су се досадашња истраживања у највећој мери односила на операције српске војске у Великом рату, а мање на њено само функционисање. Он је, такође, додао да је реч о књизи која је заснована на фундаменталном истраживању, која пружа одговоре на низ важних питања у вези са местом и улогом свештенства у војсци на овим просторима у том важном историјском раздобљу.


Како је сам аутор истакао, намера му је била да у оквиру свог истраживачког рада, на свеобухватан начин, представи архивске податке и законску регулативу о увођењу и функционисању верске службе у српској војсци. Посета делегације Савезне Републике Немачке Институту за стратегијска истраживања
23. новембар 2016.
 

Директорка Института за стратегијска истраживања др Јованка Шарановић примила је делегацију Савезне Републике Немачке коју су чинили, господин Peter Drajst, начелник Правне управе МО СР Немачке и господин Tomas Gelen, правни саветник. Делегација је била у тродневној посети Правној управи Секретаријата министарства од 21.11. до 24.11.2016. године.


Директорка је госте упознала са делокругом рада Института, позиционираношћу ове научне установе у систему одбране, организацијом, наменом, задацима, најновијим резултатима али и плановима за будућност. Навела је тренутне пројекте на којима Институт ради: „Идентификовање асиметричних форми угрожавања безбедности“, „Хибридно ратовање-искуства и перспективе“, „Адаптација у контексту радног и оперативног стреса-психосоцијални ризици и ресурси“, „Историја српске и југословенске војске у XIX  и XX веку“.


Такође, са позиције родне саветнице министра одбране, изнела је податке о процентуалној заступљености жена у систему одбране по категоријама кадра: официри, подофицири, професионални војници, цивилна лица, њиховој заступљености на руководећим/командним дужностима, учешћу у структури чинова жена у Војсци Србије, пракси школовања девојака на Војној академији и медицинком факултету ВМА.


Изнела је жељу да Институт прошири, већ постојећу сарадњу у области војне историје, на друге сегменте делокруга рада Института са сродном установом у МО СР Немачке-Центром за војноисторијске и друштвене науке Bundesfera, којим руководи директор Hans-Hubertus Mak.


Разговорима су присуствовали госпођа Љиљана Мирић Станковић, начелница Правне управе СМО и  др Станислав Стојановић, начелник Одељења за стратегијске анализе и безбедносне интеграције у Институту.Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player