Признање потпуковнику др Миљану Милкићу
12. новембар 2016.
 

Поводом 12. новембра, Дана верске службе, припадник Института за стратегијска истраживања, потпуковник др Миљан Милкић, добио је признање за научни допринос развоју верске службе у Војсци Србије. 
Промоција књиге „Верска служба у српској војсци у Првом светском рату” потпуковника др Миљана Милкића
28. октобар 2016.
 

На штанду Mедија центра „Одбрана” промовисана је књига потпуковника др Миљана Милкића, научног сарадника из Института за стратегијска истраживања. О књизи су говорили уредница издања МА Мирјана Сандић и аутор. Госпођа Сандић је навела  да се Први светски рат као и учешће српске војске у њему не могу посматрати без сагледавања улоге верске службе и свештеника свих деноминација у војскама зараћених страна. Указала је на један од закључака из књиге да је потреба за организовањем верске службе проистекла из значаја који традиција има за војну организацију, а да је услов за стварање стабилне војске био је управо неговање обичаја свих верских заједница и њихових припадника. Уз подсећање да је током Првог светског рата улога војних свештеника била и већа од прописане, с обзиром на то да су велики део времена војници провели ван граница Србије, уредница књиге је указала да је током боравка на Крфу и на Солунском фронту верска служба посебно позитивно утицала на борбени морал војника. Потпуковник Милкић је рекао да је у српској војсци поред православних војних свештеника, током Првог светског рата било и војних имама, један војни рабин, а да су крајем рата биле регулисане и верске потребе српских војника римокатоличке вероисповести. „Мислим да можемо бити поносни на то како су била решена верска питања у војсци Краљевине Србије”, рекао је потпуковник Милкић.   


 


Миљан Милкић, Верска служба у српској војсци у Првом светском рату, Медија центар Одбрана, Београд 2016, броширано, ф. 14×20, 472 стр.
Учешће потпуковника др Миљана Милкића на конференцији “The Year of 1916 and the Impact on the World War Dynamics. Romania’s Entry into the Great War
22. октобар 2016.
 

Потпуковник др Миљан Милкић, истраживач у Одељењу за војну историју Института за стратегијска истраживања, учествовао је на војноисторијској конференцији “The Year of 1916 and the Impact on the World War Dynamics. Romania’s Entry into the Great War“, која је одржана од 19. до 22. октобра 2016. године у Букурешту. Потпуковник Милкић је представио саопштење под називом „Србија и савезници 1916“. Организатор конференције био је Институт за политичке студије одбране и војну историју. На отварању конференције учесницима су се обратили амбасадор Штефан-Александру Тинца, државни секретар Министарства одбране задужен за политику одбране и планирање, академик Јонел Валентин Влад, председник Румунске академије наука, проф. др Масимо де Леонардис, председник Међународне комисије за војну историју и генерал мајор у пензији др Михаил Јонеску, директор Института за политичке студије одбране и војну историју. Радни језици конференције били су румунски, енглески и француски. Конференцији је присуствовало укупно 21 војни и цивилни експерт из 11 земаља (Бугарска, Украјина, Немачка, Мађарска, Румунија, Молдавија, Србија, Грчка, Италија, Француска, Чешка). Конференција је представљала део програма обележавања стогодишњице Првог светског рата.
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player