Радна посета Војном центру за стратегијска истраживања у Риму
22. септембар 2016.
 

Директорка Института за стратегијска истраживања др Јованка Шарановић и начелник Одељења за стратегијске анализе и безбедносне интеграције Института др Станислав Стојановић боравили су у периоду од 20. до 22. септембра 2016. године у узвратној радној посети Војном центру за стратегијска истраживања Центра за високе студије одбране у Риму. Домаћин нашој делегацији био је директор Војног центра контраадмирал Марио Карузо са сарадницима.

Током посете домаћини су презентовали организацију, мисије и задатке, као и образовне и научно-истраживачке капацитете Центра за високе студије одбране, чији је саставни део Војни центар за стратегијске студије. Изложене су специфичности научно-истраживачког рада Војног центра за стратегијске студије, његови најзначајнији резултати,  као и  могуће форме и модалитети сарадње са нашим Институтом. Такође, са италијанске стране истакнута је снажна заинтересованост за сарадњу и са осталим образовним и научно-истраживачким институцијама како у Министарству одбране тако и у читавој Републици Србији.

Директорка Института др Јованка Шарановић  презентовала је домаћинима  организацију, мисију, циљеве, задатке и достигнућа Института за стратегијска истраживања, нагласивши, такође, пуну заинтересованост за научно-истраживачком сарадњом са  Војним центром за стратегијске студије. Предложила је конкретне научно-истраживачке активности које би заједно реализовали истраживачи Института за стратегијска истраживања и Војног Центра за стратегијске студије.

Током разговора усаглашен је текст Споразума о сарадњи и договорено његово потписивање по убрзаној процедури. Обострано је исказана спремност да се што пре започне са реализацијом садржаја који су дефинисани уговором.ОБАВЕШТЕЊЕ – УВИД ЈАВНОСТИ
27. април 2016.
 Обавештавамо вас да су Извештаји о испуњености услова за избор у звање научни сарадник за следеће кандидате:

1. ванр. проф. Станислава Стојановића,

2. потпуковника доц. др Дејана Вулетића и

3. др Аниту Ђорђевић,

стављени на увид јавности и да су изложени у библиотеци Института за стратегијска истраживања, ул. Незнаног јунака 38, 11000 Београд, где се могу погледати сваким радним даном у периоду од 27.04. до 27.05.2016. године, од 07.30 до 15.30 часова.


 Стручни скуп о «Наученим лекцијама» у Институту за стратегијска истраживања
14. април 2016.
 

У Институту за  стратегијска истраживања, дана 14.04.2016. године, одржан је стручни скуп о «Наученим лекцијама». Предавач на ову тему био је мајор Гернот Шрутер из Здруженог НАТО центра за научене лекције. Скупу су присуствовали представници организацијских целина МО и ГШ ВС који су препознали интерес да се упознају са проблематиком из наведене области.

Директорка др Јованка Шарановић је у уводном обраћању указала на значај концепта научених лекција као важног инструмента за унапређење способности Војске Србије и изразила задовољство да припадници МО и ГШ ВС имају прилику да од представника Здруженог НАТО центра за научене лекције директно чују више о значају овог концепта.

Предавач, мајор Гернот Шрутер је презентовао значај овог приступа и као посебно важан сегмент истакао анализу као кључни сегмент концепта.

На крају је истакнута потреба даље сарадње са Центром, при чему је апострофирана потреба да у овај процес интензивније буде укључена Управа за обуку и доктрину (Ј-7) ГШ ВС.
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player