Округли сто „Безбедносни изазови савременог света“
29. март 2016.
 

У организацији Института за међународну политику и привреду, Факултета безбедности и Института за стратегијска истраживања одржан је округли сто „Безбедносни изазови савременог света“. Округли сто је одржан 24. марта у просторијама Института за међународну политику и привреду у Београду. Уводно саопштење у првом панелу имао је проф. др Станислав Стојановић на тему „Безбедност света између краја и повратка историје“, а реферат „Сајбер тероризам као безбедносна претња савременог света“ доц. др Дејан Вулетић.Промовисан Приручник из области родне равноправности
15. март 2016.
 

Приручник за обуке из области родне равноправности у Министарству одбране и Војсци Србије, представљен је данас у Дому Војске Србије. Приручник су написали инструктори и инструкторке родне равноправности из Министарства одбране и Војске Србије, а развијен је и израђен уз подршку Програма Уједињених нација за развој/Канцеларија SEESAC (UNDP SEESAC), у оквиру пројекта „Подршка интеграцији начела родне равноправности у реформу сектора безбедности на Западном Балкану“.

Присутне је поздравила проф. др Јованка Шарановић, саветница министра одбране за родну равноправност, која је говорила о циљу пројекта – интеграцији питања родне равноправности у сектору безбедности – и о његовим резултатима – регионалним састанцима, регионалној студији те едукацији о родној равноправности.

На скупу су потом говорили проф. др Невена Петрушић, професорка Правног факултета у Нишу, бивша повереница за родну равноправност, Татјана Вишацки, психолог у Институту за стратегијска истраживања и једна од уредница приручника и Данијела Ђуровић, уредница приручника и саветница у SEESAC.

Данијела Ђуровић објаснила је како се дошло на идеју о изради приручника, а Татјана Вишацки је представила његових десет тематских целина. Професорка др Невена Петрушић, као саветница на пројекту, која је у свом мандату као повереница за заштиту равноправности, сарађивала са Министарством одбране, истакла је како је Војска била једини систем у Србији где се препоруке које су дате нису доживљавале као препоруке против некога, него су све спроведене у дело, за разлику од неких других система где је било и кашњења и негодовања.

О својим искуствима на изради приручника говорили су потом капетан корвете Јован Кривокапић, портпарол Министарства одбране и Војске Србије и потпуковник Дамир Јеина из Управе за обуку и доктрину ГШ ВС.

На промоцији се чуло да родна перспектива није елемент који треба додати – она мора да прожима сва питања и концепте који се тичу безбедности. Да би се остварио тај циљ неопходне су едукације и обуке којима се подиже ниво свести о значају увођења родне перспективе у систему одбране. Приручник је написан тако да подржи извођење обука из области родне равноправности намењених различитим циљним групама у Министарству одбране и Војсци Србије.

Равноправно учешће жена и мушкараца у безбедносним институцијама у креирању и спровођењу политика јесте демократска вредност. Узимајући у обзир различита искуства, знања, интересе и перспективе мушкараца и жена, доприноси се развоју оружаних снага које тиме постају ефикасније у одговарању на различите безбедносне потребе.

Израду и објављивање Приручника похвалила је и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић која је присуствовала промоцији.

Приручник је израђен на иницијативу инструктора за родну равноправност Министарства одбране и Војске Србије, који су препознали потребу за његовом израдом, јер ће помоћи да се развију и реализују програми обуке за различите циљне групе а ради унапређења знања свих припадника Министарства одбране и Војске Србије о родној равноправности у сектору безбедности.др Јованки Шарановић, директорки Института за стратегијска истраживања, уручена награда „Анђелка Милић“
29. фебруар 2016.
 

Награда „Анђелка Милић“ за феминистичко стваралаштво у области науке и културе, као и за подршку том стваралаштву и примену феминистичких идеја у различитим областима друштвеног живота уручене су први пут вечерас на Филозофском факултету у Београду.

Жири у саставу: др Марина Хугхсон, др Дубравка Ђурић и др Ивана Кроња, једногласно је одлучио да награду “Анђелка Милић” за увођење или подстицање пракси које значајно доприносе успостављању родне равноправности у организацијама, институцијама или у локалним заједницама уручи директорки Института за стратегијска истраживања Министарства одбране проф. др Јованки Шарановић.

Примајући награду, директорка Института за стратегијска истраживања истакла је да јој је велика част што је један од лаурата награде која носи име Анђелка Милић, жене која је померала границе у времену у коме је живела и радила и која је активизам једнако вредновала као и научни рад.


– Ово је награда која обавезује. Истински веровати у оно што радиш, да има смисла, помаже другима, да резултати остају као наслеђе генерацијама које долазе ме је покретало све ове године и давало енергију да корак по корак радим на имплементацији родне перспективе у систему одбране, рекла је др Шарановић нагласивши да јој је драго што су резултати видљиви и мерљиви и што их је неко препознао.

Она је истакла да је награда, која је признање институцији на чијем је челу али и лично признање, дошла у право време када су се сви услови за то стекли.

– Сазрела сам и ја и систем да примимо ово признање и да се са њим носимо у будућности. Добили смо награду не зато што смо савршени већ зато што смо се трудили да будемо изузетни у ономе што смо радили и што намеравамо да радимо на исти начин и у будућности, рекла је директорка Института и захвалила Министарству одбране што је креирало амбијент у коме је било задовољство радити на афирмацији и објективизацији РР у  складу са највишим европским и светским стандардима.

Награду, као знак сећања на научно дело, научни допринос и феминистички активизам Анђелка Милић (1942-2014), установила је Секција за феминистичка истраживања и критичке студије маскулинитета (СЕФЕМ) Српског социолошког друштва, чија је прва председница била Анђелка, у жељи да препозна и означи вредности које су у друштвеном и интелектуалном животу Србије не само скрајнуте, већ и обесмишљене, изврнуте руглу и опасно угрожене.
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player