Учешће директорке Института за стратегијска истраживања др Јованке Шарановић на конференцији „Женско лидерство“ у Сомбору
19. фебруар 2016.
 


У великој сали Скупштине града Сомбора 19.02.2016.године одржана је конференција „Женско лидерство“ у организацији Комисије за равноправност полова и Женске одборничке мреже Скупштине града Сомбора. Конференцију је отворио градоначелник града Сомбора Саша Тодоровић. У раду конференције, поред представника Министарства одбране, учествовали су представници Координационог тела за родну равноправност Владе РС, Сталне конференције градова и општина, Полицијске управе Сомбора, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе РС, Европског покрета у Србији, Београдског фонда за политичку изузетност, УНДП, Института друштвених наука. О женама лидеркама у систему одбране говорила је др Јованка Шарановић, директорка Института за стратегијска истраживања и родна саветница министра одбране.

У свом обраћању, др Шарановић, је указала на значај управљања људским ресурсима у систему одбране и да је циљ кадровске политике „права особа на правом месту“. Кључни фактори/орјентири на путу тражења „праве особе“су преференције жена, лични капацитети, професионална компетентност и  потребе система. Уколико су ова четири фактора усклађена  говоримо о ефикасном систему, са једне стране и задовољству постигнућем у служби, са друге стране. Циљ МО и ВС је, по мишљењу др Шарановић,  привући врхунске кандидате, без обзира на пол, поштовати критеријуме селекције, едукацијом и обуком пружити врхунско образовање, подстицати изузетност, капацитет за критичку анализу.  Једном речју стварати официре за 21 век, официре који се носе са модерним временом а модерно време доноси и родну перспективу Лидерство је кључно у свим професијама а у војној  посебно, завршила је своје обраћање др Шарановић.

После конференцијског дела рад се наставио по радионицама на три различите теме: Жене на селу,  Жене и медији, О Балансу  између приваатног и пословног живота.

Конференција је била добро организована и посећена, са учешћем квалитетних излагача и интересом за тему који су исказали присутни.  

 


 Обележен дан Института за стратегијска истраживања
05. фебруар 2016.
 

Дана 5. фебруара 2016. године, у просторијама Института за стратегијска истраживања, свечано је обележен дан Института. Свечаности је присуствовао заменик начелника Генералштаба генерал потпуковник Јовица Драганић са члановима колегијума НГШ, заступник помоћника министра за политику одбране, генерал-мајор Слађан Ђорђевић са колегијумом помоћника министра за политику одбране, као и велики број колега, пријатеља и представника академске јавности Републике Србије.


Свечаност је отворила директорка Института за стратегијска истраживања, др Јованка Шарановић, која је у свом обраћању истакла најзначајније резултате Института у претходној години и најавила најважније активности у 2016. години. Када је реч постигнутим резултатима у претходном периоду, др Шарновић посебно је указала на значај акредитацијe Института, нагласивши да је тиме Институт постао пуноправни члан научне заједнице Републике Србије, а систем одбране добио верификоване капацитете за развој научне делатности. Исто тако, тим чином Институт је створио предуслове за значајније продубљивање сарадње са другим научноистраживачким институцијамa у земљи и иностранству.


Када је реч о резултатима научноистраживачког рада, др Шарановић је нагласила да је Институт у претходном периоду реализовао неколико важних пројеката чији су резултати били од значаја у сагледавању савремених геополитичких процеса и њиховог утицаја на безбедност Републике Србије, као и дефинисању потребних спосбности система одбране у заштити виталних националних интереса. Издвојила је пројекат Безбедносни и одбрамбени аспекти прикључења РС Европској унији, Стратегијско-безбедносно трендови у Југоисточној Европи до 2020. године, Заинтересованост за службу у активној резерви, Родни аспект у војној професији, као и Историја српске и југословенске војске у 19 и 20. веку. Истовремено, она је подсетила да је Институт био организатор и суорганизатор две велике међународне научне конференције- Родна равноправност у систему одбране –домети и перспективе и Ратна 2015.


Такође, др Шарановић је истакла да је Институт током 2015. године публиковао више студија и монографија, као и велики број текстова у међународним и домаћим часописима чији су аутори представници Института. У 2015. години између осталих, публикована је Студија Стратегијско-безбедносно трендови у Југоисточној Европи до 2020. године, Зборник радова са међународне конференције Први светски рат-Србија, Балкан и велике силе, као и књига Екстремизам под окриљем религије чији је аутор мј др Милован Суботић.Говорећи о кадровима у Института, она је посебно нагласила потребу континуираног рада на јачању научно-истраживачких компетенција Института, као неопходност за значајнијим унапређењем материјалних услова за бављењем научно-истраживачким радом.


Када је реч о задацима у 2016. години, др Шарановић је истакла спремност Института да даље унапређује научну подршку специфичним потребама система одбране, као и наставак рада на започетим пројектима, као што су Асиметричне форме угрожавања безбедности, Хибридно ратовање, Заинтересованост за службу у активној резерви. Посебно је нагласила опредељење Института да се значајније укључује у пројекте и друге активности академске заједнице у Републици Србији, као и унапређење научно-истраживачких способности Института да партиципира у пројектима сличних научноистраживачких институција у иностранству


Плакету Војске Србије поводом обележавања јубилеја 140. година рада Института диреторки Шарановић, у име начелника Генералштаба, уручио је генерал-потпуковник Јовица Драганић. Том прилоком генерал Драганић истакао је значај Института и институција чије традиције он наставља у историји српског народа и његове војске. Посебно је нагласио значај деловања Института са становишта потреба за научно утемељеним сазнањима о савременим безбедносним изазовима Републике Србије у очувању њених виталних националних интереса.


На крају свечаности најзаслужнијим представницима Института уручена су признања. Свечаност је завршена краћим уметничким програмом.

 Промоција књиге мајора др Милована Суботића „Екстремизам под окриљем религије“
02. фебруар 2016.
 

Медија центар „Одбрана“ и Институт за стратегијска истраживања, дана 29. јануара 2016. године, на изузетно посећеној манифестацији у Атријуму Дома Војске Србије, представили су књигу „Екстремизам под окриљем религије“ мајора др Милована Суботића. О књизи су говорили проф. др Драган Симеуновић, проф. др Станислав Стојановић, пуковник др Катарина Штрбац, уредница књиге мр Снежана Ђокић и аутор.

Професор Симеуновић је нагласио да је до сада требало да буде објављено много сличних књига, али да на жалост није тако. „Овакве књиге су драгоцени сведоци једног доба и квалитетни уџбеници за време које долази“, истакао је професор Симеуновић.

Према речима професора Стојановића, аутор је обрадио феномен екстремизма „који добија алармантне размере и има разарајуће последице по безбедност“, а пуковник др Штрбац је истакла да је аутор „заронио у дубину проблема екстремизма“ те препоручила књигу широј читалачкој публици.

У свом обраћању мј др Милован Суботић је истакао неколико најбитнијих питања и дилема које су у вези са овим издањем и рекао да је аутору увек незахвално говорити о својој књизи, те да она треба сама за себе да говори читаоцима.
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player