Промовисана студија „Стратегијско - безбедносни трендови у Југоисточној Европи до 2020. године“
18. јануар 2016.
 

У Атријуму Дома Војске Србије, дана 18. јануара 2016. године, одржана је промоција студије „Стратегијско-безбедносни трендови у Југоисточној Европи до 2020. године“ групе аутора Института за стратегијска истраживања. На промоцији су говорили директорка Института за стратегијска истраживања Министарства одбране др Јованка Шарановић, генерал у пензији проф. др Божидар Форца, научна сарадница др Јасминка Симић, сарадник Института за стратегијска истраживања проф. др Станислав Стојановић и уредница дела Снежана Ђокић.

Студија је део пројекта који настоји да антиципира главне правце развоја који ће обележити блиску будућност региона до 2020. године, а који ће имати снажан утицај на дефинисање националних политика држава у региону. Утицај Европске уније као главног фактора интегрисања држава у региону, све већи значај који енергенти имају на односе и политичке оријентације држава у региону, на интересе и деловања значајних европских држава, пре свега Немачке и Турске у овом делу Европе, те утицај потенцијалног хеленско-израелског савеза на процесе који ће знатно одредити оквире стабилности и безбедности на простору Југоисточне Европе – главна су питања којима се ова студија бави.

Поред бројних гостију како из система одбране, тако и из академске заједнице, промоцији су присуствовали начелник Управе за организацију и Заступник помоћника министра за политику одбране, генерал мајор Слађан Ђорђевић и начелник Управе за стратегијско планирање, бригадни генерал Слободан Јоксимовић.

 Одбрана докторске дисертације истраживача мр Аните Ђорђевић
16. децембар 2015.
 

Дана 16.12.2015. године, на Филозофском факултету Универзитета у Нишу, истраживач мр Анита Ђорђевић одбранила је докторску дисертацију под називом „Породични контекст, ауторитарност и успешност у војној професији“, чиме је стекла академски назив доктор психолошких наука.Промоција монографије групе аутора „Савремени тероризам“
08. децембар 2015.
 

У издању Института за међуанародну политику и привреду и ЈП „Службени гласник“ објављена је монографија „Савремени тероризам“. Монографија је урађена од стране групе аутора, међу којима је и потпуковник доц. др Дејан Вулетић из Института за стратегијска истраживања (подпоглавље: „Сајбер тероризам“). Промоција је одржана у просторијама Института за међународну политику и привреду, 8. децембра, поводом прославе 68. годишњице Института.Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player