Promocija Tematskog zbornika „Rodna ravnopravnost u sistemu odbrane - dometi i perspektive“
24. mart 2017.
 

U Domu Vojske Srbije sa početkom u 12 časova danas je održana promocija Tematskog zbornika radova „Gender Eguality in Defence Systemaccomplishments and trends“. 


Tematski zbornik radova rezultat je međunarodne naučne konferencije „Rodna ravnopravnost u sistemu odbrane - dometi i perspektive“ koja je održana u periodu od  13 do 14. oktobra 2015. godine u organizaciji Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane Republike Srbije.


Zbornik obuhvata članke o različitim aspektima problematike rodne ravnopravnosti, percipiranih od strane predstavnika naučnih, istraživačkih, obrazovnih, nezavisnih državnih institucija ali i međunarodnih organizacija iz deset zemalja - Nemačke, Austrije, Norveške, Mađarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Srbije. Kao takav, Tematski zbornik radova predstavlja značajan doprinos postojećem fondu naučnih i stručnih znanja u oblasti rodne ravnopravnosti. Objavljeni članci sadrže pregled savremenih trendova u oblasti rodne ravnopravnosti, naglašavaju zajedničke izazove i ukazuju na dobre prakse i istovremeno doprinose nastavku zajedničke saradnje obrazovnih, naučnih i ekspertskih institucija na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.


Na 443 stranice u Tematskom zborniku izložena su 24 rada od strane 32 autora, razvrstana u pet tematskih celina: 1) Uloga institucija i organizacija; 2) Akademski pristup; 3) Rodni režimi; 4) Rodna perspektiva u misijama vojske; 5) Rod i bezbednost u zemljama Jugoistočne Evrope.


Na promociji Tematskog zbornika danas su govorili poverenica za rodnu ravnopravnost gospođa Brankica Janković, naučna savetnica dr Marina Blagojević Hughson, prof. dr Zoran Kilibarda, prof. dr Jovanka  Šaranović, urednica zbornika i Dragana Marković  urednica u ime suizdavača Medija centar „Odbrana“.


Prema rečima direktorke Instituta za srategijska istraživanja dr Jovanke Šaranović, zbornik je osmišljen na način da pružajući različite perspektive razmatrane problematike obezbedi pouzdan materijal na koji će pripadnici akademske zajednice moći da se pozivaju a praktičari da se oslone u svom svakodnevnom radu.


Namera urednika je da onaj ko čita ovaj Zbornik bude podstaknut da razmišlja na način koji upućuje na neophodnost sistematičnosti i sveobuhvatnosti u bavljenju ovom temom. Samo takav pristup omogućava kreiranje društvenog konteksta u cilju dalje afirmacije rodne ravnopravnosti – naglasila je dr Jovanka Šaranović.


Govoreći o značaju publikacije, poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković istakla je da rodna ravnopravnost nije nova tema, jer su žene u sektoru bezbednosti odavno prisutne na različite načine, ali da je činjenica da je donedavno bilo malo publikacija posevećenih toj oblasti.


Pristup i značaj koji se danas daju toj tematici tek je onakav kakav bi zapravo trebao da bude i nadam se da će stvari da se odvijaju u boljem pravcu, jer vreme u u kome živimo zahteva kapacitete svih naših građana i građanki, kako ovde tako i u svetu – naglasila je poverenica za rodnu ravnopravnost. Predstavnice Ministarstva odbrane na tribini o rodnoj ravnopravnosti u Novom Sadu
12. mart 2017.
 

Direktorka Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane prof. dr Jovanka Šaranović učestvovala je u Novom Sadu na  tribini „Rodna ravnopravnost u Republici Srbiji i sprečavanje diskriminacije nad ženama“. U svom uvodnom izlaganju, govoreći o dostignutom nivou rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji, prema Indeksu rodne ravnopravnosti Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost, Srbija je na polovini puta u procesu unapređenja rodne ravnopravnosti u odnosu na evropski standard. Zaostajemo u domenima rada, novca, znanja i moći.


Osvrćući se na rezultate koji su postignuti u MO i VS dr Jovanka Šaranović je naglasila da je to školski primer gde je nauka stavljena u funkciju praktične politike u svim fazama implementacije rodne perspektive u sistemu odbrane. U okviru procesa reforme sistema odbrane, otvaranju svih nivoa školovanja za devojke na Vojnoj akademiji, Vojnoj gimnaziji, prethodila su empirijska istraživanja čiji su rezultati imali direktnog uticaja na kreiranje politika koji imaju osnova na dugovečnost.


Govoreći o istraživanjima poseban akcenat je usmerila na socijalnu podršku karjernom razvoju žena u Vojsci Srbije. Socijalna podrška, bilo da ona dolazi iz porodice ili radnog okruženja, utiče na osećaj prihvaćenosti, samovrednovanje, redukciju stresa i umanjenje majčinske krivice, posebno kod žena u uniformi,  koja može da se javi kao posledica osećaja da se nedovoljno brine o deci (dežurstva, plovidbe, misije)  ponekada i osećaja da je ta briga neadekvatna (zbog umora koji se javlja posle višečasovnog napornog rada).


Na tribini koju je otvorio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, pored direktorke Instituta za strategijska istraživanja, učestvovale su i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković,  direktorka Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima u Ministarstvu odbrane pukovnik dr Katarina Štrbac i magistar Draginja Vlk.POZIV ZA UČEŠĆE: Međunarodna naučna konferencija „Asimetrija i strategija“
01. mart 2017.
 

 Institut za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane i Katedra strategije Škole nacionalne odbrane Vojne akademije organizuju međunarodnu naučnu konferenciju „Asimetrija i strategija“, koja će se održati 18. oktobra 2017. godine u Domu Garde u Beogradu. Pozivamo Vas da Vašim aktivnim učešćem doprinesete realizaciji ciljeva konferencije. 


Pozivno pismo za učešće na konferenciji i Uputstvo za autore nalaze se u prilogu.


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player