Obeležavanje Dana vojnih veterana
04. decembar 2015.
 

Dan vojnih veterana – 4. decembar obeležen je po prvi put u Institutu za strategijska istraživanja. Proslavi su prisustvovali penzionisani pripadnici Instituta. Tom prilikom uručene su: srebrna medalja za revnosnu službu potpukovniku u penziji Srđanu Milenkoviću i medalja za učešće u borbenim dejstvima na teritoriji SFRJ potpukovnici Svetlani Janković.Učešće pripadnika Instituta za strategijska istraživanja u obeležavanju šest decenija Škole nacionalne odbrane: Koreni, raskršća i perspektive
11. novembar 2015.
 

Povodom šest decenija postojanja Škole nacionalne odbrane, na Vojnoj akademiji je 9. novembra održan forum pod nazivom "Koreni, raskršća i perspektive", tokom koga su na četiri panela razmatrane aktuelne bezbednosne i vojne teme.

Obraćajući se prisutnima, rektor Univerziteta odbrane general-major Mladen Vuruna istakao je da je reč o veoma važnom jubileju i da sa ponosom može da se kaže da je višedecenijska istorija visokog vojnog obrazovanja ugrađena u temelje ustanove kojom rukovodi.

Podsećajući na istorijat Škole nacionalne odbrane, načelnik Vojne akademije, general-major Goran Zeković istakao je da rukovodstvo te ustanove čuva i neguje tradiciju prethodnika, stremeći ka najuzvišenijem cilju, školovanju oficirskog kadra Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za najodgovornije dužnosti u sistemu odbrane.

Načelnik Škole nacionalne odbrane, pukovnik dr Miroslav Talijan konstatovao je da je škola neophodna institucija u sistemu odbrane, ali i čitavom obrazovnom sistemu Republike Srbije, prevashodno zbog specifične prirode poslova odbrane.

Forum je nastavio rad po panelima: Nacionala bezbednost i odbrana u savremenom geopolitičkom i geostrategijskom okruženju, Vojska Srbije u podršci miru i bezbednosti u regionu i svetu, Potrebna znanja oficira za rešavanje savremenih bezbednosnih izazova, rizika i pretnji i Velikani srpske vojne misli, razvoj ratne veštine i vojnog školstva.

Prof.dr Jovanka Šaranović, direktorka ISI učestvovala je u radu panela koji je bio posvećen potrebnim znanjima oficira za rešavanje savremenih bezbednosnih izazova, rizika i pretnji gde su, pored nje, učestvovali general-major Goran Zeković, načelnik VA, general potpukovnik Milosav Simović, komandant KoV, prof.dr Jan Marček, pukovnik u penziji i prof.dr Mladen Bajagić, vršilac dužnosti dekana na KPA. Direktorka Instituta davala je odgovore na dva pitanja: prvo, kako ISI prati savremene naučne trendove posebno u domenu društveno humanističkog polja, odnosno nauka odbrane i drugo, o različitim aspektima rodne ravnopravnosti u sistemu odbrane sa posebnim akcentom na uvođenje rodne perspektive u nastavne planove i programe visokih vojno-obrazovnih institucija u MO i VS.

Dr Milan Terzić  učestvovao je u panelu Velikani srpske vojne misli, razvoj ratne veštine i vojnog školstva gde je učestvovao i dr Mile Bjelajac iz Instituta za noviju istoriju Srbije, general-major u penziji Vidosav Kovačević, dr Spasoje Mučibabić, general-major u penziji i prof. dr Jože Sivaček, pukovnik u penziji. Dr Terzić je govorio o praktičnoj primeni vojne istorije kao ishodištu znanja u vojnom školstvu.

Drugog dana održan je naučni skup, pod istoimenim nazivom, u Domu garde na Topčideru gde su predstavnici Instituta za strategijska istraživanja prof.dr Jovanka Šaranović i prof.dr Stanislav Stojanović moderirali prvim panelom Strategija i vojna strategija u edukaciji oficira i rukovodilaca u sistemu bezbednosti i odbrane u okviru koga su izneli i koautorski članak. Na naučnom skupu izlagali su i doc. dr Dejan Vuletić i pukovnik dr Nebojša Nikolić iz ISI.

 Učešće predstavnika Ministarstva odbrane na osmom regionalnom sastanku predstavnika/ca mehanizama rodne ravnopravnosti zemalja zapadnog Balkana
04. novembar 2015.
 

Na osmom regionalnom sastanku predstavnika/ca mehanizama rodne ravnopravnosti zemalja zapadnog Balkana, koji je održan 3. i 4. novembra 2015. godine u Konjicu, Bosna i Hercegovina, učestvovale su četiri predstavnice Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predvodila je dr Jovanka Šaranović, direktorka Instituta za strategijska istraživanja Sektora za politiku odbrane i ovlašćeno lice za obavljanje poslova savetnice za rodnu ravnopravnost ministra odbrane.

Ova aktivnost je realizovana u okviru projekta UNDP/SEESAC „Podrška integraciji načela rodne ravnopravnosti u reformu sektora bezbednosti na Zapadnom Balkanu“, u kojem učestvuju ministarstva odbrane Republike Srbije, Republike Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije.

Sastanak su otvorili gospođa Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorka UN i rezidentna predstavnica UNDP/SEESAC u Bosni i Hercegovini i gospodin Muhamed Smajić, sekretar Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Cilj regionalnog sastanka bio je predstavljanje aktivnosti implementiranih nakon prethodnog, sedmog regionalnog sastanka u vezi sa uključivanjem rodne perspektive u ministarstva odbrane i oružane snage četiri zemlje učesnice u projektu, razmena informacija i iskustava o internim mehanizmima za podnošenje pritužbi u vezi sa rodno zasnovanom diskriminacijom, seksualnim uznemiravanjem i zlostavljanjem, kao i o dosadašnjim rezultatima postojećih internih mehanizama.Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player