Otvorena Međunarodna naučna konferencija o ratnoj 1915. godini
03. novembar 2015.
 

 U Domu Vojske Srbije danas je otvorena trodnevna Međunarodna naučna konferencija „Ratna godina 1915 – The Great War in 1915“ koju su organizovali Institut za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane Republike Srbije i Vojnoistorijski institut i muzej iz Beča.

Konferenciju je otvorio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, a prisutnima su se obratili i ambasador Republike Austrije u Beogradu njegova ekselencija dr Johanes Ajgner, iz Instituta za strategijska istraživanja dr Milan Terzić i direktor bečkog Vojnoistorijskog instituta pukovnik dr Mario Kristian Ortner.

Državni sekretar Đorđević rekao je da Prvi svetski rat s razlogom ima epitet „veliki“ rat – zbog broja stradalih i načina na koji je vođen. On je istakao da je najteža godina za Srbiju bila upravo 1915.

- U njoj je poginulo, ranjeno i nestalo više stotina hiljada ljudi. Ovu godinu obeležio je i tifus, velika bolest koja je donela ogroman broj žrtava. Stoga Srbija ima obavezu prema precima da obeleži svaku godinu Velikog rata i da upravo na ovoj konferenciji 1915. godina bude obeležena. Ovakvi skupovi predstavljaju idealnu priliku da se hladne glave i na racionalnoj osnovi, uz uvažavanje istorijskih činjenica, prezentuju i razmene rezultati istraživanja, pogledi i stavovi istoričara, kako bi se doprinelo boljem razumevanju složene ratne tematike, rekao je Đorđević naglasivši da tendencija stalnih tenzija koje su potresale 19. i 20. vek treba da bude i ostane iza nas kao deo naše prošlosti.

Prema rečima ambasadora Ajgnera, Konferencija predstavlja nastavak dobre saradnje srpskog i austrijskog ministarstva odbrane, na kojoj će prisutni istoričari interpretirati događaje od pre 100 godina.

- Kada se organizuju ovakvi skupovi neizostavne su emocije, ali naš cilj je da kako znamo i umemo eliminišemo takve emocije i da se bavimo samo istorijskim činjenicama. Konferencija će, između ostalog, omogućiti da Austrija i Srbija, iako su u Velikom ratu bile na sasvim suprotnim stranama, dođu do zajedničkog viđenja stvari o tom događaju svetskih razmera, a takođe mogu postojati, već poznata, različita shvatanja, istakao je ambasador Austrije.

Terzić je napomenuo da je nauka opšte dobro koje nema granica, i da će na konferenciji svoje poglede na stogodišnjicu Prvog svetskog rata predstaviti 34 istoričara iz 14 zemalja.

- Konferencija je najbolji način da različita predubeđenja, predrasude, ideologije i politizacije sklonimo sa strane i da se posvetimo naučnom poimanju istorijskih događaja od pre 100 godina, rekao je Terzić.

Na konferenciji učestvuju civilni i vojni istoričari iz Srbije, Austrije, Rusije, Nemačke, Velike Britanije, zatim Italije, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Finske, Grčke, kao i istoričari iz Slovačke, Poljske i Tunisa.

Cilj Konferencije je da na osnovu najnovijih istraživačkih rezultata osvetli manje poznate događaje iz 1915. godine u Velikom ratu. Tematski su zastupljeni italijanski, srpski, zapadni i istočni front te frontovi u Palestini i na Kavkazu, diplomatski pregovori oko ulaska Italije i Bugarske u rat, držanje neutralnih zemalja po strani, život u pozadini fronta, nacionalno pitanje, medijski rat.

Konferencija je deo državnog programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata. Organizaciju su finansijski pomogli Savezno ministarstvo odbrane i sporta Austrije i Ministarstvo odbrane Republike Srbije.Promocija monografije „Ekstremizam pod okriljem religije“ majora dr Milovana Subotića, i studije „Strategijsko-bezbednosni trendovi u jugoistočnoj Evropi do 2020. godine“ grupe autora, na 60-tom Beogradskom sajmu knjiga
01. novembar 2015.
 

Posledenjeg dana 60. Beogradskog sajma knjiga, na štandu Medija centra „Odbrana“ predstavljene su knjige „Ekstremizam pod okriljem religije“ majora dr Milovana Subotića, naučnog saradnika Instituta za strategijska istraživanja i „Strategijsko-bezbednosni trendovi u jugoistočnoj Evropi do 2020. godine“ grupe autora Odeljenja za strategijske analize i bezbednosne integracije.

Brojnim posetiocima, kako iz akademske, tako i iz šire čitalačke publike, osim autora, obratili su se prof. dr Stanislav Stojanović, načelnik Odeljenja za strategijske analize i bezbednosne integracije u Institutu za strategijska istraživanja, pukovnik dr Katarina Štrbac, direktor Direkcije za Evropske integracije i upravljanje projektima Ministarstva odbrane, kao i prof. dr Božidar Forca.

 Učešće psihologa ISI na stručnom skupu psihologa MO i VS
27. oktobar 2015.
 

U Aneks sali Doma Garde u Topčideru 27.10.2015. godine realizovan je stručni skup psihologa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pod nazivom “30 godina rada psihologa u jedinicama vojske” na kome su učestvovale psiholozi-istraživači Instituta za strategijska istraživanja mr Anita Đorđević i mr Tatjana Višacki.

Posle pozdravne reči načelnice Odeljenja za razvoj psihološke delatnosti Nade Marković, skup je otvorio državni sekretar Ministarstva odbrane Nenad Nerić. Od zvaničnika ministarstva skupu su prisutvovali i: pomoćnik ministra za ljudske resurse Miloš Janković, načelnik Uprave za kadrove Ministarstva odbrane brigadni general – Lacković Dragoslav, načelnik Odeljenja za moral i psihologiju Uprave za ljudske resurse J-1 Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Mićić Miroljub.

Stručni skup je započeo plenarnim predavanjem prof dr Borisa Kordića sa Fakulteta bezbednosti na temu: “Uloga psihologa u sistemu odbrane i bezbednosti”.

Nastavljen je okruglim stolom pod nazivom “Rad vojnih psihologa – nekad i sad”. Moderator okruglog stola bio je: Žarko Pintarić psiholog u 1. centru za obuku, učesnici su bili: Mirjana Lukić, psiholog u Komandi RV i PVO, Zoran Pešić psiholog u Komandi KOV-a, Goran Kličković psiholog VMA; Borko Obradović psiholog jedinice RV i PVO. Učesnici su izložili svoja prva iskustva sa vojnom sredinom i poslom psihologa u vojsci. Počecima rada i neophodnosti psihologa da opravdaju i potvrde mišljenje o važnosti vojne psihologije u izvršavanju vojnih zadataka. Vremenu stvaranja i menjanja pravilnika koji uređuju rad i status psihologa. S tim u vezi, iskazana je potreba izmene važećih Kriterijuma organizacijske strukture komandi, jedinica i ustanova VS (Kriterijumi iz 2006. god.) u delu upisivanja zanimanja psiholog (kriterijumi važe za kategoriju zaposlenih civilna lica tj vojni službenik u kojoj su u najvećem procentu psiholozi) jer po postojećim psiholozi su razvrstani u kategoriju referenti opšte specijalnosti. Predložena dopuna Kriterijuma omogućila bi profesionalnu vidljivost psihologa, status i vrednovanje rada iskazanog kroz elemente formacijskih mesta. Okrugli sto je zaključen predlogom da se ustanovi nagrada za doprinos psihološkoj delatnosti, za izuzetni rad psihologa u MO i VS koja bi se dodeljivala na godišnjem nivou, koja bi nosila naziv psihologa Miodraga Lazića poginulog na teritoriji KiM tokom borbenih dejstava NATO alijanse 1999. godine. (predlog je dan pogibije 3.5.1999.god).     

Stručni skup je nastavljen temom “Istraživanja u vojnoj psihologiji”. Moderator ovog okruglog stola je bila mr Anita Đorđević psiholog ISI, učesnice su bile: dr Dragana Alargić psiholog Vojnoobaveštajne agencije, mr Tatjana Višacki psiholog ISI i Ines Miladinović psiholog Specijalne brigade u Pančevu. Učesnice su govorile o svojim počecima rada u vojsci, potom svojim interesovanjima za naučnoistražoivački rad i karijerno usmerenje ka poslediplomskim i doktorskim studijama u funkciji mesta vojnog psihologa u jedinici i razvoja vojne psihologije. mr Anita Đorđević prezentovala je “30 godina psihološkog naučno-istraživačkog rada Instituta za strategijska istraživanja”, karakteristike projekata i studija kroz vreme i potrebe sistema odbrane Republike Srbije. mr Tatjana Višacki prezentovala je mogućnosti i domete naučnog rada u rešavanju praktičnih politika na temu rodne ravnopravnosti. dr Dragana Alargić ukazala je na važnost empirijskih istraživanja u vojsci na različitim nivoima (taktičkom, operativnom i strategijskom) i sa različitim ciljevima, kao i potrebi usmeravanja i razvoja psiholoških kadrova do najvišeg stepena formalnog obrazovanja. Ines Miladinović prezentovala je istraživački rad psihologa taktičkog i operativnog nivoa i ukazala na neophodnost sistematizacije podataka i radnih rezultata psihologa.

U nastavku skupa održana je Skupština Sekcije vojnih psihologa, koju je vodila Mirjana Veljković predsednica Izvršnog odbora sekcije. Psiholozi su informisani o izborima u Društvu psihologa Srbije (DPS) i vojnim psiholozima koji su izabirani u radna tela DPS. Usvojeni su izveštaji o radu sekcije i plan rada za 2016. godinu, kao i odluka o formiranju radne grupe za obeležavanje 70 godina vojne psihologije u Srbiji. Za koordinatora radne grupe izabrana je mr Anita Đorđević ISI, članove radne grupe: mr Irena Selimbegović (Inspektorat odbrane), Verica Đorđević (Uprava za ljudske resurse J- GŠ VS), dr Dragana Alargić (VOA), Dejan Vučenić (Odeljenje za razvoj psihološke delatnosti).

Generalni zaključci skupa ukazali su na potrebu bolje koordinacije i uvezanosti psihologa različitih organizacijskih nivoa, ali i na uvezanost psihologa sa rukovodećim vojnim kadrom u funkciji provere primenljivosti rezultata rada psihologa i važnost profesionalne i stručne povezanosti psihologa u vojnom sistemu, jačanja profesionalnog statusa psihologa, potrebu intenziviranja rada Sekcije vojnih psihologa pri Društvu psihologa Srbije, kao i intenziviranje stručnih psiholoških obuka, 

 Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player