Potpisan Sporazum o naučnoj saradnji između Instituta za strategijska istraživanja i Instituta za međunarodnu politiku i privredu
04. juni 2015.
 

Sporazum o naučnoj saradnji između Instituta za strategijska istraživanja i Instituta za međunarodnu politiku i privredu potpisan je u četvrtak, 04. 06. 2015. godine. Sporazum su potpisali prof. dr Jovanka Šaranović, direktorka Instituta za strategijska istraživanja i prof. dr Branislav Đorđević, direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu, čime su potpisnici sporazuma formalizovali već postojeću dugogodišnju saradnju. Kao najvažnije oblasti saradnje istaknute su: učešće u naučnoistraživačkim projektima, organizacija naučnih i stručnih skupova, objavljivanje i razmena bibliotečkog i informaciono-dokumentacionog materijala kao i podsticanje drugih vidova saradnje od interesa za obe institucije.Poseta studenata Fakulteta bezbednosti, 25. maj 2015. godine
25. maj 2015.
 

Institut za strategijska istraživanja je i ove, kao i prethodnih godina, bio domaćin posete studenata završne godine i profesora Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu. Poseta je realizovana dana 25. maja 2015. godine. U neposrednom razgovoru sa predstavnicima Instituta, studenti su se upoznali sa organizacionom strukturom, nadležnostima, zadacima i načinom funkcionisanja Instituta za strategijska istraživanja i Vojnog arhiva.

U pratnji 14 studentkinja i studenata bio je i njihov profesor Zoran Jeftić. Studente i profesore je dočekala direktorka Instituta, dr Jovanka Šaranović sa kolegijumom. Nakon sadržajnih prezentacija, usledio je razgovor sa studentima.

 Sedmi regionalni sastanak predstavnika mehanizama za rodnu ravnopravnost zemalja Zapadnog Balkana, Vrdnik, 19-20. maj 2015. godine.
20. maj 2015.
 

Dr Jovanka Šaranović, direktorka Instituta za strategijska istraživanja i rodna savetnica ministra odbrane učestvovala je na sedmom regionalnom sastanku predstavnika/ca mehanizma za rodnu ravnopravnost zemalja Zapadnog Balkana. Sastanak je organizovan u okviru projekta „Podrška integraciji načela rodne ravnopravnosti u reformu sektora bezbednosti na Zapadnom Balkanu“, uz podršku UNDP / SEESAC.

Sastanak su otvorili gospodin Zoran Đorđević, državni sekretar u MO Republike Srbije, gospođa Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji i pukovnik Tore Anderson, vojni ataše MO Kraljevine Norveške u Republici Srbiji.

Cilj sedmog regionalnog sastanka bio je: predstavljanje aktivnosti implementiranih između dva regionalna sastanka u vezi sa uključivanjem rodne perspektive u sisteme odbrane i oružane snage četiri zemlje učesnice u projektu (Republika Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Republika Srbija; diskusija o praktičnim izazovima i rešenjima u vezi sa integracijom žena u vojsku/oružane snage (privlačenje, selekcija, obuka, zadržavanje, profesionalni razvoj); planiranje sledeće faze (Faza II) regionalnog projekta 'Jačanje regionalne saradnje u oblasti integracije rodne perspektive u reformu sektora bezbednosti na Zapadnom Balkanu'.

Pored direktorke Instituta za strategijska istraživanja, u delegaciji MO i VS bili su načelnik odeljenja Uprave za strategijsko planiranje MO, pukovnik Dragan Tatomir, pukovnik dr Snežana Vasić, načelnica odeljenja Uprave za obaveze odbrane MO i Saša Mijić iz Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije.

 Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player