Učešće direktorke ISI na konferenciji “Rezolucija 1325: žensko lice mira i bezbednosti“, 11. maj, 2015.
11. maj 2015.
 

Direktorka Instituta za strategijska istraživanja i rodna savetnice ministra odbrane 11. maja 2015. godine učestvovala je, kao jedan od panelista, na konferenciji pod nazivom: “Rezolucija 1325: žensko lice mira i bezbednosti“ čiji je pokrovitelj i domaćin bila Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine.

Konferencijom je u pokrajinskoj Skupštini obeležena petnaestogodišnjica od usvajanja prve rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja se bavi ulogom žena u rešavanju sukoba i izgradnji mira, kao i posledicama koje ratni sukobi ostavljaju na život žena.

Jedan od osnovnih ciljeva skupa bio je da se javnost upozna sa značajem Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1325 u izgradnji bezbedne i sigurne zajednice i sa merama za unapređenje uloge žena u procesima izgradnje, konsolidacije i održavanja mira i bezbednosti, kao i sa merama za integraciju rodne perspektive u politike nacionalne bezbednosti.

Predstavljena su iskustva nadležnih državnih institucija i organa u sprovođenju Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 i aktivnosti u okviru partnerstva između Srbije i NATO-a, i saradnje u NATO programu: “Žene, mir, bezbednost.

Uz zajedničku poruku da je potrebno obezbediti značjanije uzčešće žena u sektoru bezbednosti, o navedenim temama na današnjoj konferenciji su razgovarali predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, Skupštine AP Vojvodine, ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, predstavnici Pokrajinskog zaštitnika građana–ombudsmana, lokalnih samouprava i predstavnici mehanizama za rodnu ravnopravnost sa različitih nivoa vlasti, stručna i zainteresovana javnost. Skup je podržan od strane NATO Odeljenja za javnu diplomatiju.

 Čestitka ministra odbrane povodom Dana Instituta za strategijska istraživanja, 10. maj 2015. godine
10. maj 2015.
 

Nastavljajući tradiciju Instituta ratne veštine i Vojnoistorijskog instituta dugu gotovo vek i po, ujedno dajete veliki doprinos razvoju naučnoistraživačkog, istoriografskog i arhivskog rada, ali i afirmaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u celini.

U uverenju da će pred vama i u narednom periodu biti uspešni rezultati i da ćete svojim stručnim i naučnim radom neprekidno obogaćivati nacionalnu svest o nama i svetu u kome živimo, svim pripadnicima Instituta za strategijska istraživanja upućujem srdačne čestitke povodom 10. maja - Dana Instituta.

 Obeležen Dan Instituta za strategijska istraživanja
08. maj 2015.
 

Institut za strategijska istraživanja obeležio je danas svoj Dan (10. maj) i 31. godinu od formiranja prve ustanove pod tim imenom. Čestitke povodom Dana Instituta uputili su ministar odbrane, Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba, general Ljubiša Diković i drugi.

U današnjem sastavu, ISI postoji od 2006. godine, kada je dotadašnji Institut ratne veštine preimenovan u Institut za strategijska istraživanja, a u njegov sastav ulaze i deo rasformiranog Vojnoistorijskog instituta (kao odeljenje za vojnu istoriju) i Vojni arhiv. Posmatrajući tradiciju izučavanja vojne istorije, koju baštini preko svog vojnoistorijskog odeljenja i Vojnog arhiva, ISI čuva tradiciju dugu 138 godina.

Dan Instituta obeležen je radno, u prostorijama Instituta, a pored zaposlenih, obeležavanju je, ispred Sektora za politiku odbrane, prisustvovao i brigadni general Slobodan Joksimović, načelnik Uprave za strategijsko planiranje.

Obraćajući se pripadnicima Instituta, direktorka dr Jovanka Šaranović je istakla da je ISI jedini istraživački institut u polju društveno-humanističkih nauka u sistemu odbrane. Od posebnog značaja je Odluka o akreditaciji Instituta pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u martu ove godine, čime je Institut postao punopravni član naučne zajednice Republike Srbije. ISI je tako dobio potvrdu svog naučnoistraživačkog potencijala i stvorio preduslove za dublju i svestraniju saradnju sa drugim naučnoistraživačkim institucijama u zemlji i inostranstvu.

U narednom periodu, Institut će nastojati da razvija svoje naučnoistraživačke kapacitete, a težište rada će biti naučnoistraživački projekti od značaja za sistem odbrane, kao i participacija u projektima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Obeležavanje Dana je bila prilika da se pojedinim pripadnicima uruče nagrade za postignute rezultate u radu.

 Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player