Realizovan međunarodni naučni skup „Toplički ustanak – 100 godina kasnije“
25. februar 2017.
 

U okviru 100-godišnjice Velikog rata Ministarstvo odbrane je nastavilo sa obeležavanjem značajnih jubileja iz tog perioda. Tako su Institut za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane Republike Srbije, Narodni muzej Toplice i Istorijski arhiv Toplice, uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije organizovali u Prokuplju, 24. i 25. februara 2017. godine, Međunarodni naučni skup „Toplički ustanak – 100 godina kasnije“. Na skupu je učestvovalo 35 istoričara koji su podneli 29 saopštenja. Reč je o istoričarima iz Srbije, Ruske federacije, Republike Srpske, Bugarske, Velike Britanije i SAD. Dr Milan Terzić iz Instituta za strategijska istraživanja podnepo je saopštenje: „Misija Vasilije Trbića“. U planu je objavljivanje zbornika radova sa ovog naučnog skupa. 



OBAVEŠTENJE – Uvid javnosti o ispunjenosti uslova za izbor u zvanje naučni saradnik za potpukovnika dr Dalibora Dendu
22. februar 2017.
 

Obaveštavamo vas da je Izveštaj o ispunjenosti uslova za izbor u zvanje naučni saradnik za potpukovnika dr Dalibora Dendu stavljen na uvid javnosti i da je dostupan u biblioteci Instituta za strategijska istraživanja, ul. Neznanog junaka 38, 11000 Beograd, gde se može pogledati svakim radnim danom u periodu od 23.02. do 23.03.2017. godine, od 07.30 do 15.30 časova.




Obeležen Dan Instituta za strategijska istraživanja i Vojnog arhiva
06. februar 2017.
 

Dan Instituta za strategijska istraživanja i Vojnog arhiva, 5. februar, danas je svečano obeležen u Kasarni Banjica 2 u Beogradu. 


Svečanosti su prisustvovali državni sekretar Nenad Nerić, v.d. sekretara Ministarstva odbrane pukovnik Nebojša Nikolić, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije general-major Dušan Stojanović, brigadni general Predrag Bandić, kapetan bojnog broda Milan Konjikovac, pukovnik Stevica Karapanxin, kao i mnogobrojne kolege, prijatelji i predstavnici akademske javnosti.

Čestitajući praznik pripadnicima dve institucije, državni sekretar Nenad Nerić istakao je da razvoj naučnoistraživačke delatnosti danas predstavlja suštinu održivog razvoja i napretka i čini neizostavni element promišljanja državne politike modernog doba. 


– Svojim istraživanjima u oblasti vojne organizacije, menaxmenta, organizacionih nauka, obrazovanja, vojne psihologije i istorije, kao i arhivističkom delatnošću na očuvanju istorijske građe, Institut za strategijska istraživanja daje pečat jačanju odbrambenih kapaciteta Republike Srbije - rekao je Nerić i dodao da je razgranata i plodotvorna naučna saradnja sa domaćim i stranim partnerima, učinila da, ne samo institut za strategijska istraživanja, već i ceo sistem odbrane, bude cenjen partner na međunarodnom planu.

Nerić je podsetio da se vizija razvoja naučnoistraživačke delatnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije temelji na važnim principima koji su definisani strategijskim dokumentima i tu spomenuo prepoznavanje nauke kao strateške vrednosti za razvoj sistema odbrane, odgovornost istraživača za dostizanje i održavanje standarda kao i praćenje i primenu savremenih metoda i razvoj i unapređenje naučnoistraživačke saradnje sa akademskih institucijama u zemlji i inostranstvu. 

Govoreći o najznačajnijim rezultatima u prethodnom periodu, direktorka Instituta za strategijska istraživanja dr Jovanka Šaranović, pomenula je niz značajnih interdisciplinarnih projekata, koji su završeni ili je njihova realizacija u toku, među kojima su „Asimetrične forme ugrožavanja bezbednosti“, „Aktivna rezerva“, kao i projekat „Rodni aspekt u vojnoj profesiji“.


– Tokom godine za nama, sa saradnicima smo organizovali četiri veoma posećene, po opštoj oceni, uspešne konferencije, sa visokim zvanicama i kompetentnim gostima, sa kojih smo štampali zbornike sa naučnim radovima, a važno je spomenuti i niz individualnih izdanja naših istraživača i analiza za potrebe donosilaca odluka u sistemu - rekla je dr Jovanka Šaranović i dodala da u najznačajnije momente koji slede treba uvrstiti organizacione promene nakon kojih će Institut biti deo Univerziteta odbrane, ali i aktivnosti pripreme za proces reakreditacije.

Direktorka Instituta za strategijska istraživanja je govorila i o najznačajnijim rezultatima Vojnog arhiva, koji je prošle godine obeležio 140 godina postojanja, i tom prilikom, između ostalog spomenula niz partnerskih projekata i obnovu rada digitalne čitaonice, a napomenula je da je u projektu popisa vojnih žrtava Prvog svetskog rata do sada popisano 250 hiljada imena. 

Povodom Dana Instituta za strategijska istraživanja i Vojnog arhiva, dr Jovanka Šaranović i pomoćnik direktora Vojnog arhiva, potpukovnik Duško Milojević, zbog uspešne saradnje, uručili su zahvalnice naučnoj saradnici dr Jasminki Simić, kao i direktorima Instituta za međunarodnu politiku i privredu, Istorijskog arhiva grada Požarevca i Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku. 





Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player