Poseta delegacije Istorijskog muzeja holokausta „Jad Vašem“ iz Izraela Vojnom arhivu
24. januar 2017.
 

Delegacija Istorijskog muzeja holokausta „Jad Vašem“ iz Izraela u sastavu Sara Pećanac, direktorka Odeljenja za konzervaciju i digitalizaciju i Maša Jonin, šef Odseka za arhivsku nabavku, posetila je Vojni arhiv u periodu od 23. do 26. Januara 2017. godine, radi razgovora o implementaciji međunarodnog sporazuma sklopljenog u januaru 2016. godine.


Direktorka Instituta za strategijska istraživanja, dr Jovanka Šaranović, je zajedno sa pripadnicima Vojnog arhiva i članovima delegacije Istorijskog muzeja holokausta "Jad Vašem", dana 24.01.2017. godine, u prostorijama Vojnog arhiva, održala inicijalni sastanak na kome su započeti razgovori o implementaciji međunarodnog sporazuma dve institucije. Razgovorima su prisustvovali gospođa Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela u Republici Srbiji i pukovnik Harel Tagar, izaslanik odbrane Izraela u  Rimu, sa akreditivima za Srbiju. Direktorka Šaranović je upoznala delegaciju Izraela sa radom i projektima ISI i Vojnog arhiva i predložila proširenje saradnje sa polja arhivistike na polje naučne delatnosti. Tokom inicijalnog razgovora precizirani su detalji implementacije sporazuma.


Direktorka Instituta dr Jovanka Šaranović, pomoćnik direktora Vojnog arhiva, potpukovnik Duško Milojević i pripadnici Vojnog arhiva prisustvovali su 24.01.2017. godine  svečanoj večeri u Rezidenciji ambasade Izraela. Njena ekselencija ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam, zahvalila se predstavnicima Ministarstva odbrane na započetoj saradnji i iznela pozitivne utiske o poseti Vojnom arhivu. Gospođa Sara Pećanac obavestila je prisutne o aspektima saradnje dve institucije i iznela nadu u uspešnu implementaciju sporazuma.Promocija knjige potpukovnika dr Miljana Milkića - „Verska služba u srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu”
05. decembar 2016.
 

U Domu Vojske Srbije u Beogradu 5. decembra 2016. godine promovisana je knjiga „Verska služba u srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu” potpukovnika dr Miljana Milkića, naučnog saradnika u Institutu za strategijska istraživanja.


Kako je istakao direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapanxin, reč je o još jednom delu u opusu izdavačke delatnosti te kuće u okviru obeležavanja jubileja stogodišnjice od početka Velikog rata, a koje baca novo svetlo na manje poznate detalje vojničke tradicije ratnika sa ovih prostora. Kada smo se pripremali za vraćanje verske službe u Vojsku Srbije, potpukovnik Milkić bio nam je dragocen saradnik. On je pretraživao arhive i iz njih izvlačio do tada potpuno zaboravljene podatke o ovoj službi. Jedna od stvari koja je održala srpskog vojnika u vreme Prvog svetskog rata bila je upravo njegova vera – istakao je pukovnik Karapanxin.


Urednica knjige Mirjane Sandić rekla je da je knjiga nastala kao rezultat dugogodišnjeg istraživačkog rada potpukovnika Milkića, u kome je u prvom delu predstavljen način organizovanja verske službe u periodu Prvog svetskog rata, a drugi deo je posvećen ratnim biografijama 248 sveštenika koji su bili na službi u srpskoj vojsci u periodu od 1914. do 1918. godine. Prema njenim rečima, uloga vojnih sveštenika u Prvom svetskom ratu bila je veća od propisane jer je vojska bila van granica Srbije, pa je podizanje morala bilo i naročito važno.


Recenzent knjige, dr Milić Milićević, naučni saradnik u Istorijskom institutu, ukazao je na naučni značaj knjige i naveo da ovo delo izdvaja personalizovani pristup istoriji, čime se razbijaju narativni klišei koji su bili zastupljeni u delima vojne tematike.


Recenzent dr Danilo Šarenac, naučni saradnik u Institutu za savremenu istoriju, istakao je da se knjiga koja je danas promovisana u domenu dometa naučne misli u mnogome razlikuje od mnogih izdanja koja su posvećena jubileju stogodišnjice Velikog rata, a u ovom slučaju se još jednom pokazalo da su istoričar i vojnik dobitna kombinacija kada je reč o istraživanju tako specifičnih segmenata naše istorije.


Istoričar dr Aleksandar Životić, docent na Filozofskom fakultetu u Beogradu i još jedan od recenzenata knjige, posebno je ukazao na značaj koji delo potpukovnika Milkića ima u našoj istoriografiji, jer su se dosadašnja istraživanja u najvećoj meri odnosila na operacije srpske vojske u Velikom ratu, a manje na njeno samo funkcionisanje. On je, takođe, dodao da je reč o knjizi koja je zasnovana na fundamentalnom istraživanju, koja pruža odgovore na niz važnih pitanja u vezi sa mestom i ulogom sveštenstva u vojsci na ovim prostorima u tom važnom istorijskom razdoblju.


Kako je sam autor istakao, namera mu je bila da u okviru svog istraživačkog rada, na sveobuhvatan način, predstavi arhivske podatke i zakonsku regulativu o uvođenju i funkcionisanju verske službe u srpskoj vojsci. Poseta delegacije Savezne Republike Nemačke Institutu za strategijska istraživanja
23. novembar 2016.
 

Direktorka Instituta za strategijska istraživanja dr Jovanka Šaranović primila je delegaciju Savezne Republike Nemačke koju su činili, gospodin Peter Drajst, načelnik Pravne uprave MO SR Nemačke i gospodin Tomas Gelen, pravni savetnik. Delegacija je bila u trodnevnoj poseti Pravnoj upravi Sekretarijata ministarstva od 21.11. do 24.11.2016. godine.


Direktorka je goste upoznala sa delokrugom rada Instituta, pozicioniranošću ove naučne ustanove u sistemu odbrane, organizacijom, namenom, zadacima, najnovijim rezultatima ali i planovima za budućnost. Navela je trenutne projekte na kojima Institut radi: „Identifikovanje asimetričnih formi ugrožavanja bezbednosti“, „Hibridno ratovanje-iskustva i perspektive“, „Adaptacija u kontekstu radnog i operativnog stresa-psihosocijalni rizici i resursi“, „Istorija srpske i jugoslovenske vojske u XIX  i XX veku“.


Takođe, sa pozicije rodne savetnice ministra odbrane, iznela je podatke o procentualnoj zastupljenosti žena u sistemu odbrane po kategorijama kadra: oficiri, podoficiri, profesionalni vojnici, civilna lica, njihovoj zastupljenosti na rukovodećim/komandnim dužnostima, učešću u strukturi činova žena u Vojsci Srbije, praksi školovanja devojaka na Vojnoj akademiji i medicinkom fakultetu VMA.


Iznela je želju da Institut proširi, već postojeću saradnju u oblasti vojne istorije, na druge segmente delokruga rada Instituta sa srodnom ustanovom u MO SR Nemačke-Centrom za vojnoistorijske i društvene nauke Bundesfera, kojim rukovodi direktor Hans-Hubertus Mak.


Razgovorima su prisustvovali gospođa Ljiljana Mirić Stanković, načelnica Pravne uprave SMO i  dr Stanislav Stojanović, načelnik Odeljenja za strategijske analize i bezbednosne integracije u Institutu.Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player