Priznanje potpukovniku dr Miljanu Milkiću
12. novembar 2016.
 

Povodom 12. novembra, Dana verske službe, pripadnik Instituta za strategijska istraživanja, potpukovnik dr Miljan Milkić, dobio je priznanje za naučni doprinos razvoju verske službe u Vojsci Srbije. 
Promocija knjige „Verska služba u srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu” potpukovnika dr Miljana Milkića
28. oktobar 2016.
 

Na štandu Medija centra „Odbrana” promovisana je knjiga potpukovnika dr Miljana Milkića, naučnog saradnika iz Instituta za strategijska istraživanja. O knjizi su govorili urednica izdanja MA Mirjana Sandić i autor. Gospođa Sandić je navela  da se Prvi svetski rat kao i učešće srpske vojske u njemu ne mogu posmatrati bez sagledavanja uloge verske službe i sveštenika svih denominacija u vojskama zaraćenih strana. Ukazala je na jedan od zaključaka iz knjige da je potreba za organizovanjem verske službe proistekla iz značaja koji tradicija ima za vojnu organizaciju, a da je uslov za stvaranje stabilne vojske bio je upravo negovanje običaja svih verskih zajednica i njihovih pripadnika. Uz podsećanje da je tokom Prvog svetskog rata uloga vojnih sveštenika bila i veća od propisane, s obzirom na to da su veliki deo vremena vojnici proveli van granica Srbije, urednica knjige je ukazala da je tokom boravka na Krfu i na Solunskom frontu verska služba posebno pozitivno uticala na borbeni moral vojnika. Potpukovnik Milkić je rekao da je u srpskoj vojsci pored pravoslavnih vojnih sveštenika, tokom Prvog svetskog rata bilo i vojnih imama, jedan vojni rabin, a da su krajem rata bile regulisane i verske potrebe srpskih vojnika rimokatoličke veroispovesti. „Mislim da možemo biti ponosni na to kako su bila rešena verska pitanja u vojsci Kraljevine Srbije”, rekao je potpukovnik Milkić.   


 


Miljan Milkić, Verska služba u srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu, Medija centar Odbrana, Beograd 2016, broširano, f. 14×20, 472 str.
Učešće potpukovnika dr Miljana Milkića na konferenciji “The Year of 1916 and the Impact on the World War Dynamics. Romania’s Entry into the Great War
22. oktobar 2016.
 

Potpukovnik dr Miljan Milkić, istraživač u Odeljenju za vojnu istoriju Instituta za strategijska istraživanja, učestvovao je na vojnoistorijskoj konferenciji “The Year of 1916 and the Impact on the World War Dynamics. Romania’s Entry into the Great War“, koja je održana od 19. do 22. oktobra 2016. godine u Bukureštu. Potpukovnik Milkić je predstavio saopštenje pod nazivom „Srbija i saveznici 1916“. Organizator konferencije bio je Institut za političke studije odbrane i vojnu istoriju. Na otvaranju konferencije učesnicima su se obratili ambasador Štefan-Aleksandru Tinca, državni sekretar Ministarstva odbrane zadužen za politiku odbrane i planiranje, akademik Jonel Valentin Vlad, predsednik Rumunske akademije nauka, prof. dr Masimo de Leonardis, predsednik Međunarodne komisije za vojnu istoriju i general major u penziji dr Mihail Jonesku, direktor Instituta za političke studije odbrane i vojnu istoriju. Radni jezici konferencije bili su rumunski, engleski i francuski. Konferenciji je prisustvovalo ukupno 21 vojni i civilni ekspert iz 11 zemalja (Bugarska, Ukrajina, Nemačka, Mađarska, Rumunija, Moldavija, Srbija, Grčka, Italija, Francuska, Češka). Konferencija je predstavljala deo programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata.
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player