Okrugli sto „Bezbednosni izazovi savremenog sveta“
29. mart 2016.
 

U organizaciji Instituta za međunarodnu politiku i privredu, Fakulteta bezbednosti i Instituta za strategijska istraživanja održan je okrugli sto „Bezbednosni izazovi savremenog sveta“. Okrugli sto je održan 24. marta u prostorijama Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu. Uvodno saopštenje u prvom panelu imao je prof. dr Stanislav Stojanović na temu „Bezbednost sveta između kraja i povratka istorije“, a referat „Sajber terorizam kao bezbednosna pretnja savremenog sveta“ doc. dr Dejan Vuletić.Promovisan Priručnik iz oblasti rodne ravnopravnosti
15. mart 2016.
 

Priručnik za obuke iz oblasti rodne ravnopravnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, predstavljen je danas u Domu Vojske Srbije. Priručnik su napisali instruktori i instruktorke rodne ravnopravnosti iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a razvijen je i izrađen uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj/Kancelarija SEESAC (UNDP SEESAC), u okviru projekta „Podrška integraciji načela rodne ravnopravnosti u reformu sektora bezbednosti na Zapadnom Balkanu“.

Prisutne je pozdravila prof. dr Jovanka Šaranović, savetnica ministra odbrane za rodnu ravnopravnost, koja je govorila o cilju projekta – integraciji pitanja rodne ravnopravnosti u sektoru bezbednosti – i o njegovim rezultatima – regionalnim sastancima, regionalnoj studiji te edukaciji o rodnoj ravnopravnosti.

Na skupu su potom govorili prof. dr Nevena Petrušić, profesorka Pravnog fakulteta u Nišu, bivša poverenica za rodnu ravnopravnost, Tatjana Višacki, psiholog u Institutu za strategijska istraživanja i jedna od urednica priručnika i Danijela Đurović, urednica priručnika i savetnica u SEESAC.

Danijela Đurović objasnila je kako se došlo na ideju o izradi priručnika, a Tatjana Višacki je predstavila njegovih deset tematskih celina. Profesorka dr Nevena Petrušić, kao savetnica na projektu, koja je u svom mandatu kao poverenica za zaštitu ravnopravnosti, sarađivala sa Ministarstvom odbrane, istakla je kako je Vojska bila jedini sistem u Srbiji gde se preporuke koje su date nisu doživljavale kao preporuke protiv nekoga, nego su sve sprovedene u delo, za razliku od nekih drugih sistema gde je bilo i kašnjenja i negodovanja.

O svojim iskustvima na izradi priručnika govorili su potom kapetan korvete Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i potpukovnik Damir Jeina iz Uprave za obuku i doktrinu GŠ VS.

Na promociji se čulo da rodna perspektiva nije element koji treba dodati – ona mora da prožima sva pitanja i koncepte koji se tiču bezbednosti. Da bi se ostvario taj cilj neophodne su edukacije i obuke kojima se podiže nivo svesti o značaju uvođenja rodne perspektive u sistemu odbrane. Priručnik je napisan tako da podrži izvođenje obuka iz oblasti rodne ravnopravnosti namenjenih različitim ciljnim grupama u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Ravnopravno učešće žena i muškaraca u bezbednosnim institucijama u kreiranju i sprovođenju politika jeste demokratska vrednost. Uzimajući u obzir različita iskustva, znanja, interese i perspektive muškaraca i žena, doprinosi se razvoju oružanih snaga koje time postaju efikasnije u odgovaranju na različite bezbednosne potrebe.

Izradu i objavljivanje Priručnika pohvalila je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja je prisustvovala promociji.

Priručnik je izrađen na inicijativu instruktora za rodnu ravnopravnost Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji su prepoznali potrebu za njegovom izradom, jer će pomoći da se razviju i realizuju programi obuke za različite ciljne grupe a radi unapređenja znanja svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije o rodnoj ravnopravnosti u sektoru bezbednosti.dr Jovanki Šaranović, direktorki Instituta za strategijska istraživanja, uručena nagrada „Anđelka Milić“
29. februar 2016.
 

Nagrada „Anđelka Milić“ za feminističko stvaralaštvo u oblasti nauke i kulture, kao i za podršku tom stvaralaštvu i primenu feminističkih ideja u različitim oblastima društvenog života uručene su prvi put večeras na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Žiri u sastavu: dr Marina Hughson, dr Dubravka Đurić i dr Ivana Kronja, jednoglasno je odlučio da nagradu “Anđelka Milić” za uvođenje ili podsticanje praksi koje značajno doprinose uspostavljanju rodne ravnopravnosti u organizacijama, institucijama ili u lokalnim zajednicama uruči direktorki Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane prof. dr Jovanki Šaranović.

Primajući nagradu, direktorka Instituta za strategijska istraživanja istakla je da joj je velika čast što je jedan od laurata nagrade koja nosi ime Anđelka Milić, žene koja je pomerala granice u vremenu u kome je živela i radila i koja je aktivizam jednako vrednovala kao i naučni rad.


– Ovo je nagrada koja obavezuje. Istinski verovati u ono što radiš, da ima smisla, pomaže drugima, da rezultati ostaju kao nasleđe generacijama koje dolaze me je pokretalo sve ove godine i davalo energiju da korak po korak radim na implementaciji rodne perspektive u sistemu odbrane, rekla je dr Šaranović naglasivši da joj je drago što su rezultati vidljivi i merljivi i što ih je neko prepoznao.

Ona je istakla da je nagrada, koja je priznanje instituciji na čijem je čelu ali i lično priznanje, došla u pravo vreme kada su se svi uslovi za to stekli.

– Sazrela sam i ja i sistem da primimo ovo priznanje i da se sa njim nosimo u budućnosti. Dobili smo nagradu ne zato što smo savršeni već zato što smo se trudili da budemo izuzetni u onome što smo radili i što nameravamo da radimo na isti način i u budućnosti, rekla je direktorka Instituta i zahvalila Ministarstvu odbrane što je kreiralo ambijent u kome je bilo zadovoljstvo raditi na afirmaciji i objektivizaciji RR u  skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima.

Nagradu, kao znak sećanja na naučno delo, naučni doprinos i feministički aktivizam Anđelka Milić (1942-2014), ustanovila je Sekcija za feministička istraživanja i kritičke studije maskuliniteta (SEFEM) Srpskog sociološkog društva, čija je prva predsednica bila Anđelka, u želji da prepozna i označi vrednosti koje su u društvenom i intelektualnom životu Srbije ne samo skrajnute, već i obesmišljene, izvrnute ruglu i opasno ugrožene.
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player