Institut za strategijska istraživanja poseduje Specijalnu biblioteku (zatvorenog tipa), koja pomaže pripadnicima Instituta u naučnoistraživačkom radu i podizanju vojnog i opšteg znanja. Biblioteka raspolaže bogatim fondom vojnostručne, naučne i literature iz oblasti vojne i opšte istorije, arhivistike i kartografskim materijalom.

Fond biblioteke čine:

1. opšti fond (15380 naslova)
2. vojno-stručna literatura 
3. časopisi i novine
 

Posebnu vrednost predstavlja vojna literatura s kraja 19. i početka 20. veka koja ima svojstvo retke knjige i spomenika kulture i koja se jedino može naći u biblioteci Instituta za strategijska istraživanja.
Zahvaljujući donaciji Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške, Institut za strategijska istraživanja je obogatio svoju biblioteku sa još oko 700 knjiga, najnovijih izdanja domaćih i stranih autora iz oblasti bezbednosti, odbrane i vojne istorije.

počasni đeneral Jovan DragaševićRođen je 4. februara 1836. u Požarevcu.
Bio je jedan od utemeljivača srpske ratne veštine i najznačajnijih stvaralaca vojne misli u Srbiji 19. veka. Ostavio je neizbrisiv trag u obrazovanju mlade srpske oficirske inteligencije, razvoju vojnih nauka i stvaranju novih pogleda u srpskoj vojsci.
26 godina je bio profesor u Artiljerijskoj školi gde je predavao Opštu i srpsku istoriju, Geografiju, Istoriju ratne veštine, Strategiju, Statistiku i Stilistiku. Osnivač je, vlasnik i urednik našeg prvog vojnog časopisa "Vojin", a kao načelnik Istorijskog odeljenja Glavnog đeneralštaba uređivao je i vojni časopis "Ratnik". Bio je redovan član Srpskog učenog društva i Srpske kraljevske akademije.
Pored brojnih članaka u "Vojinu" i "Ratniku" objavio je i sledeća dela: Vojnička stilistika, 1871; Vojna statistika, 1875; Vojnička rečitost, 1876; Načela vojne geografije, 1876; Homolje, 1876; Poluostrvo Ilirsko (Balkansko) sa gledišta vojnog, 1881; Građa za istoriju našeg rata 1876. god, 1883; Vojna geografija, 1885; Poluostrvo Ilirsko sa gledišta vojnog (II), 1885; Ilirsko tropolje (Balkansko poluostrvo), 1901 i Vojna geografija Ilirskog tropolja (Balkanskog poluostrva), 1903.
Umro je 1. jula 1915. u Nišu.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player