ЈАНУАР

22. јануар 1878.

На предлог начелника санитета, министар војни је донео указ о почетку рада Војне болнице у Нишу. У Војсци Србије овај датум се обележава као Дан Војне болнице Ниш.

24. јануар 1879.

Наредбом министра војног Кнежевине Србије генералштабног потпуковника Јована Мишковића 24. јануар 1879. године покренут је војни лист “Ратник”. Од првог броја па све до престанка излажења – марта 1941. године, часопис Ратник уређиван је као “лист за војне науке, новости и књижевност”. У њему су објављивани чланци из области ратне вештине, стратегије и тактике, наоружања и технике, организације војске, ратне историје. У Ратнику је до покретања Службеног војног листа, децембра 1880. године, постојала и рубрика Закони, укази и правила. Све време излажења листа значајан простор посвећиван је актуелним темама из иностраних часописа, разним новостима и кратким вестима. Наредбом начелника Генералштаба Војске Југославије од 1994. године, 24. јануар се обележава као Дан Новинско – издавачког центра „Војска“, данас „Одбрана“.

31. јануар 1878.

Дан ослобођења Врања од Турака и Дан Четврте бригаде копнене војске Војске Србије.


ФЕБРУАР

5. фебруар 1876.

Кнез Милан Обреновић прописао “Устројство ђенералштаба”, према коме је Главни ђенералштаб имао три одељења. Друго одељење било је географско. У Војсци Србије овај датум се обележава Геодетске службе и као Дан Војногеографског института.

15. фебруар 1876.

Дан државности Републике Србије и Дан Војске Србије. Обележава се у знак сећања на почетак Првог српског устанка 1804. године и доношења Сретењског устава 1835. године.

21. фебруар 1963.

Формирана је Војноинформатичка управа. Овај датум се у Војсци Србије обележава као Дан информатичке службе.


МАРТ

2. март 1844.

На основу сагласности Совјета Кнежевине Србије, кнез Александар Карађорђевић донео акт о устројству болнице Централне војске, чиме су ударени темељи Главне војне болнице. Овај датум је одређен за Дан Војномедицинске академије.

18. март 1850.

Кнез Александар Карађорђевић одобрио Пројект устројења артиљеријске школе. Реорганизацијом Артиљеријске школе 1880. године створена је Војна академија са Нижом и Вишом школом. Овај датум је био празник војних школа све до почетка Другог светског рата. Данас је 18. март Дан Војне академије.

22. март 1973.

На основу Решења савезног секретара за одбрану 22. марта 1973. године, Технички опитни центар (ТОЦ) Копнене војске почео је са извршавањем задатака у области испитивања средстава наоружања и војне опреме. Овај датум се од 1997. године обележава као Дан Техничко опитног центра КоВ.


МАЈ

4. мај 2007.

Наредбом министра одбране формиран је Центар за обуку логистике. Дан Центра за обуку логистике.

6. мај 1920.

Ступила је на снагу Уредба о Главном ђенералштабу и ђенералштабној струци војске Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Уредбом је образовано Обавештајно одељење Главног ђенералштаба. Овај датум се у Војсци Србије обележава као Дан Обавештајне службе и Дан Војнообавештајне агенције.

6. мај 1830.

На Ђурђев-дан 1830. године нахијске старешине одабрале су младиће по посебним критеријумима и послали их на обуку у Пожаревац. Након обуке и полагања заклетве, кнез Милош их је узео за своје лично обезбеђење и назвао их Гвардија. У Војсци Србије овај датум се обележава као Дан Гарде.

10. мај 1864.

У Кнежевини Србији је донет Војносудски законик. У Војсци Србије овај датум се обележава као Дан правне службе.

10. мај 2006.

Одлуком министра одбране преформиран је и преименован Институт за ратну вештину, а Војноисторијски институт ушао је у састав Института као Одељење за војну историју. Овај датум се обележава као Дан Института за стратегијска истраживања.


ЈУН

9. јун 1922.

Формиран Центар војномедицинских установа Београд. У Војсци Србије овај датум се обележава као Дан Центра.

18. јун 1915.

Српска Врховна команда издала је наређење на основу кога су образоване сталне осматрачке сигналне станице ради означавања правца лета непријатељских авиона. То су биле прве јединице ваздушног осматрања и јављања у српској војсци и тај дан је одређен за Дан јединица ваздушног осматрања и јављања Војске Србије. Уједно то је и Дан 126. центра ваздушног осматрања и јављања.


ЈУЛ

1. јул

Дан Ваздухопловног завода „Мома Станојловић“. Обележава се у знак сећања на дан када је 1916. године у Микри поред Солуна формирана Аеропланска радионица. Од 1. јануара 1973. године радионица је лоцирана на аеродрому Батајница, а од 13. децембра 1976. године носи назив „Мома Станојловић“.

12. јул

Дан Друге бригаде Копнене војске Војске Србије. Обележава се у знак сећања на победу српских устаника под командом Карађорђа Петровића над Турцима у боју код Карановца 1805. године.

30. јул

Указом од 30. јула 1839. године постављен је први штабни доктор. У Војсци Србије овај датум се обележава као Дан санитетске службе.


АВГУСТ

2. август 1893.

Наређењем краља Србије Александра Обреновића предвиђено је да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења, која су представљала прве ваздухопловне јединице у српској војсци. До 1941. године тај дан је слављен као Дан ваздухопловства. Данас је то Дан авијације.

6. август 1915.

На Чукарици је поринут први српски речни ратни брод „Јадар“. Овај датум се у Војсци Србије обележава као Дан речних јединица и Дан Речне флотиле.

22. август 1878.

Указом кнеза Милана Обреновића основан Војни музеј у Београду. Овај датум је одређен за Дан Војног музеја.


СЕПТЕМБАР

1. септембар

Почетак „персоналне године“ у војсци, дан када се спроводе и сумирају најважније активности у овој области (јављање на дужност новопроизведених старешина, упућивање на школовање). Овај датум се у Војсци Србије обележава као Дан кадровске службе.

1. септембар

Почетак „персоналне године“ у војсци, дан када се спроводе и сумирају најважније активности у овој области (јављање на дужност новопроизведених старешина, упућивање на школовање). Овај датум се у Војсци Србије обележава као Дан кадровске службе.

14. септембар 1918.

У осам часова почела артиљеријска припрема за пробој Солунског фронта и трајала до сутрадан у 5,30 часова, када је отпочео одлучујући јуриш за пробој фронта, у којем је српска војска одиграла пресудну улогу. С обзиром на број артиљеријских оруђа, дужину трајања и ефекте дејства артиљеријске ватре у пробоју, 14. септембар се у нашој војсци празнује као Дан артиљерије и Дан Мешовите артиљеријске бригаде.

14. септембар 1955.

Наређењем врховног команданта оружаних снага ФНРЈ формирана је војна полиција Југословенске народне армије. Овај дан се у Војсци Србији обележава као Дан војне полиције и Дан безбедносне службе.

14. септембар 1885.

Министар војни пуковник Јован Петровић прописао је наредбу о Главном интендантсву и администрацији Врховног штаба. У Војсци Србији овај дан се обележава као Дан интендантске службе.

15. септембар 1891.

У барутани „Обилићево“ код Крушевца почела је производња бездимног барута. Покретање ове производње омогућило је даљи развој војне индустрије у Србији. Овај датум се у Војсци Србије обележава као Дан техничке службе.

15. септембар 1908.

Краљ Петар Карађорђевић издао Указ о формирању саобраћајне службе. Овај дан се у Војсци Србије обележава као Дан саобраћајне службе.


20. септембар 1916.

Престолонаследник Александар Карађорђевић, на предлог министра војног, донео Уредбу о војном телеграфу. Одредбама Уредбе мале јединице везе из састава инжињерије прерасле су у веће јединице везе ранга батаљона-пука. На овај начин је веза постала самосталан род војске. Овај датум се у Војсци Србије обележава као Дан Бригаде везе и као Дан службе телекомуникације.

26. септембар 1950.

У Крагујевцу је основана војна радионица, као специјализована војна установа техничке службе. Овај датум се у Војсци Србије обележава као Дан Техничког ремонтног завода Крагујевац.

26. септембар 1899.

Наређењем министра војног у Београду је формирана војна музика под називом „Београдски војни оркестар“. Настављајући традиције овог оркеста, Уметнички ансамбал Војске Србије „Станислав Бинички“ прославља овај датум као свој дан.

28. септембар 1932.

На основу Уредбе министра Војске и морнарице Краљевине Југославије, почело је формирање Барутанског батаљона у Заводу „Обилићево" (данашњи Хемијско-гумарска индустрија „Милоје Закић"). Како је то била прва регуларна јединица противхемијске заштите у нашој војсци, тај датум је одређен за Дан јединица АБХО.

29. септембар 2006.

Наредбом министра одбране Републике Србије формирана Специјална бригада. Овај датум се обележава као Дан Специјалне бригаде.

30. септембар 1915.

Група немачких авиона је бомбардовала Крагујевац, а српски артиљерац Ратомир Рака Лутовац, ватром из свог топа, оборио један немачки авион. Било је то прво обарање непријатељског авиона са земље, па је између два рата овај датум обележаван као Дан противавионских јединица. Од 1994. године овај дан се поново обележава као Дан артиљеријско-ракетних јединица ПВО.

30. септембар 1925.

Решењем Државног савета Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Министарству Војске и Морнарице је уступљено имање општине Чачак ради изградње Инжињеријско-техничког завода. У Војсци Србије овај датум се обележава као Дан Техничко-ремонтног завода Чачак.


ОКТОБАР

7. октобар 1912.

Други пешадијски пук „Књаз Михаило“ је започео свој ратни пут кроз балканске и Први светски рат. У Првом балканском рату пук је учествовао у Кумановској, Прилепској и Битољској бици. У Другом балканском рату у Брегалничкој бици, због силине и енергичности својих бораца, пук добија епитет „гвоздени“. У Првом светском рату пук учествује у Церској бици, бици на Горничеву, а 1918. године учествује у ослобађању Ниша, и у свом ратном путу стиже све до Темишвара. У част Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“, 7. октобар се Војсци Србије обележава као Дан Треће бригаде копнене војске.

7. октобар

У Војсци Србије Дан Седмог центра за обуку. Обележава се у знак сећања на дан ослобођења Лесковца 1918. године.

15. октобар

У Војсци Србије Дан Четвртог центра за обуку Ваљево. Обележава се у знак сећања на дан ослобођења Ваљева 1918. године.

19. октобар 1918.

Дан ослобођења Крушевца у Првом светском рату. У Војсци Србије овај датум се обележава као Дан Шестог центра за обуку.

19. октобар 1918.

Дан ослобођења Зајечара. У Војсци Србије овај датум се прославља као Дан Петог центра за обуку.

31. октобар 1941.

У току борби за ослобођење Краљева први пут су устаничке јединице дејствовале са два тенка заплењена од Немаца. Формиран је први тенковски вод. Тај датум се обележава као Дан оклопних јединица Војске Србије.


НОВЕМБАР

1. новембар 1851.

Указом кнеза Александра Карађорђевића постављен је први начелник ветеринарске службе. Овај датум се у Војсци Србије обележава као Дан ветеринарске службе.

1. новембар 1923.

У Петроварадину основана метеоролошка секција Прве ваздухопловне команде. У Војсци Србије овај датум се обележава као Дан метеоролошке и навигацијске службе.

1. новембар 1918.

Српска Прва армија под командом војводе Петра Бојовића ослободила је Београд. Након пробоја Солунског фронта, Прва армија за само 45 дана прешла 500 километара под борбом. У знак сећања на дан ослобођења Београда, 1. новембар се у Војсци Србије обележава као Дан Трећег центра за обуку.

3. новембар 1948.

Министарство народне одбране ФНРЈ покренуло је оснивање Војнотехничког института. Овај датум се у Војсци Србије слави као Дан Војнотехничког института.

6. новембар 1865.

У Кнежевини Србији донет је Закон о измени и допуни Закона о уређењу војске из 1864. којим су пионири и понтонири издвојени из артиљерије и образована је инжињерија као посебан род. Овај датуме се у Војсци Србије прославља као Дан инжињерије. У војсци Краљевине Србије инжињеријски батаљони славили су 24. маја као свој празник, у знак сећања на дан када су 1860. године установљене прве инжињеријске чете у војсци Кнежевине Србије.

8. новембар 1944.

При Повереништву народне одбране НКОЈ-а основано је Финансијско одељење, као руководећи орган финансијске службе за целу Народноослободилачку војску Југославије. У Војсци Србије овај датум се обележава као Дан финансијске службе.

8. новембар 1881.

У Београду формирана Официрска читаоница која је касније прерасла у Официрски дом. У Војсци Србије овај датум се обележава као Дан Централног дома Војске Србије.

9. новембар 1918.

Улазак српске војске у Нови Сад. Овај датум се у Војсци Србије обележава као Дан Прве бригаде Копнене војске

9. новембар 1918.

Улазак Другог пешадијског пука Моравске дивизије у Панчево. У Војсци Сбије овај датум се обележава као Дан Другог центра за обуку.

11. новембар 1946.

У Нишу је формирана јединица за радиоизвиђање и противелектронска дејства. У Војсци Србије овај дан се обележава као Дан јединице за електронска дејства и Дан 224. центра за електронска дејства.

11. новембар 1919.

Постављен је управник Сталне војне болнице Потиске дивизијске области у Петроварадину. У Војсци Србије овај датум се обележава као Дан Војномедицинског центра Нови Сад.

12. новембар 1839.

Први српски Војни закон донет је 31. октобра 1839. године, по старом, односно 12. новембра, по новом календару. Овај закон представља први правни акт којим су регулисана питања безбедносне и контраобавештајне заштите у српској војсци. У Војсци Србије овај датум се обележава као Дан Војнобезбедносне агенције.

13. новембар 1918.

Улазак српске војске у Сомбор. На исти дан 2006. године наредбом министра одбране Републике Србије формиран је Први центар за обуку, који овај датум обележава као свој дан.

14. новембар 1948.

Заменик начелника Политичке управе објавио је формирање Одељења за филмове Југословенске армије. У Војсци Србије овај датум се обележава као Дан Војнофилмског центра „Застава филм“.

16. новембар 1992.

Формирана 608. логистичка база чије традиције данас наставља Централна логистичка база. У Војсци Србије овај датум се обележава као Дан Централне логистичке базе.Почела је Колубарска битка, највећа коју је српска војска водила у Првом светском рату. Битка је завршена 15. децембра победом Прве српске армије, под командом генерала Живојина Мишића, над аустроугарским трупама које је предводио генерал Оскар Поћорек. Аустроугарска војска је била приморана да се повуче из Србије. Датум почетка Колубарске битке у Војсци Србије обележава се као Дан Копнене војске, Дан пешадије и Дан Центра за обуку Копнене војске.

24. новембар 1962.

Формирана 250. ракетна бригада противваздухопловне одбране. Овај датум се обележава као Дан бригаде.

28. новембар 1949.

Формиран је 98. ловачко-бомбардерски авијацијски пук. С обзиром на чињеницу да је то најстарија јединица која је ушла у састав 98. авијацијске базе, овај датум је узет за Дан 98. авијацијске базе.


ДЕЦЕМБАР

2. децембар 1949.

Формиран 204. ловачко-авијацијски пук. То је јединица која има најдужу традицију од свих јединица које су ушле у састав 204. авијацијске базе. У Војсци Србије овај датум се слави као Дан 204. авијацијске базе.

24. децембар 1912.

На основу одлуке српског војног министарства и ђенералштаба, војвода Радомир Путник донео решење о формирању Ваздухопловне команде са седиштем у Нишу. У њен састав ушли су Аеропланско и Балонско одељење, Водоничка централа и Голубија пошта – сви сегменти тадашњег ваздухопловства. За првог команданта постављен је мајор Коста Милетић. Први војни аеродром налазио се у Трупалском пољу у близини Ниша. Овај датум се обележава као Дан Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије. Такође, то је и Дан Центра за обуку Ваздухопловства и противваздухопловне одбране.


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player